Vandrammedirektivets overordnede reguleringsramme
Du får overblik over vandrammedirektivets overordnede retlige ramme og formål samt reglernes implementering i Danmark.
Vi vil komme ind på forholdet til almindelige danske sagsbehandlingsregler, herunder reglerne om sagsoplysning, og kravet om hjemmel i forbindelse med pålæg om udgiftskrævende undersøgelser.
Centrale begreber i reguleringen såsom ”god tilstand”, ”målopfyldelse”, ”indsatser” og ”kvalitetselementer” bliver gennemgået, samt direktivets forbud mod forringelser, illustreret ved en gennemgang af såvel EU-domstolens som dansk klagenævnspraksis.
Samspillet mellem vandrammedirektivet og miljøvurderingsreglerne
Reglerne i vandrammedirektivet spiller i praksis ofte sammen med særligt miljøvurderingsreglerne, men også habitatreguleringen. Vi stiller skarpt på forskellene på de enkelte regelsæt, hvilke krav reguleringerne opstiller, samt hvordan man i praksis får disse til at ”spille sammen”, når der skal gennemføres vurderinger efter flere regelsæt i forbindelse med bl.a. infrastrukturprojekter og miljøvurderingspligtige projekter.
Vi gennemgår desuden, hvordan vurderingen af konsekvenserne af en plan eller et projekt, der kan påvirke vand og natur i praksis kan struktureres og gennemføres.
Udledning til målsatte recipienter – hvad skal du være opmærksom på?
Med ophæng i klagenævnspraksis kommer vi ind på de særlige forhold, der gælder, når der skal ansøges om og gives tilladelse til at udlede spildevand til recipienter samt meddeles tilslutningstilladelser.
Herudover stiller vi skarpt på de juridiske og tekniske aspekter i vandindvindingstilladelser, samt forholdet til vandrammedirektivet i den forbindelse.
Endelig går vi i dybden med undtagelsesbestemmelserne i vandrammedirektivet, der forventes at få stor relevans i forbindelse med godkendelsen af infrastrukturprojekter, klimasikringsprojekter og kystbeskyttelsesanlæg m.v.
Dagen sluttes af med en middag, hvor der er mulighed for faglige snakke og netværksdannelse.