Vores landskaber og det åbne lands arealer er en vigtig brik i de store forandringer, der kommer til at udspille sig i de kommende år.
Kommunerne spiller en stor rolle i forhold til at bringe viden om landskabet i spil, så de sammen med andre aktører kan understøtte helhedsorienterede løsninger der bygger på de landskabelige karakteristika og kvaliteter. Det er ikke altid en nem opgave og kan være dilemmafyldt, når man skal finde vej mellem faglighed, lovgivning, politiske målsætninger og mangesidede interesser – det gælder uanset om du er sagsbehandler, planlægger eller noget helt tredje.
Dette kursus er et grundkursus i landskabsanalyse efter landskabskaraktermetoden, hvor vi har fokus på metodens fire faser – indhold og metodisk tilgang.
Du lærer at bruge metoden i praksis til både at planlægge og sagsbehandle, hvorfor du igennem hele kurset bliver introduceret til en masse eksempler på landskabsanalysens betydning og anvendelse i forskellige sammenhænge.
Kurset bliver afholdt i hjertet af Mols Bjerge, og vi vil aktivt bruge omgivelserne i undervisningen.
Kurset veksler mellem:
· Oplæg
· Øvelser i at analysere landskabet fra skrivebordet ved hjælp af forskelligt kortmateriale
· Besigtigelser i det omgivende landskab med vægt på bl.a. rumlig og visuel analyse
· Karakterbeskrivelse og vurdering af landskabet
· Drøftelser af landskabelig indpasning af konkrete projekter
Og så får du inspiration til at navigere imellem faglighed, lovgivning, politiske målsætninger og forskelligartede interesser.
Målet er at du får et værktøj i værktøjskassen, du kan bruge til at planlægge og sagsbehandle i det åbne land, og som du kan skalere til relevante niveauer og detaljeringsgrader i forhold til et konkret projekt eller en konkret planlægning.
Vi sætter fokus på hvilke rammer, vi arbejder under, og hvordan du kan bruge viden om landskab i praksis.
Den første dag vil kurset være koncentreret omkring Mols Laboratoriet, og vi vil bruge landskabet i Mols Bjerge i vores øvelser og diskussioner, så husk travesko og passende påklædning til vejret. På andendagen er vi på bustur, hvor vi oplever forskellige typer landskaber.
Læs mere om Molslaboratoriet, deres faciliteter, og arbejde på https://www.naturhistoriskmuseum.dk/molslaboratoriet. Vi gør opmærksom på, at du bliver inlogeret på eget værelse, men med fælles bad og toilet på gangen.
Dette kursus afholdes typisk en gang årligt.