Velkommen
kursusleder og underviser
Hvad forventer vi af dig?
Vores kursister forventer et højt fagligt niveau, og vi vælger naturligvis undervisere og kursusledere, der kan leve op til kravene. Faktisk er vi meget stolte af det gode og mangeårige samarbejde, vi oplever at have med alle jer, der bidrager til efteruddannelse inden for vand-, miljø- og naturområdet hos os.
På denne side kan du finde information om rollen som hhv underviser og kursusleder på Ferskvandscentret.
Underviser
Vi ønsker at give vores undervisere de bedste muligheder for at levere viden til kursisterne. Ferskvandscentrets kursusudviklere står derfor bl.a. for, at alt kompendium-materiale bliver samlet og udsendt til kursister inden kursusstart.
Sparring
Som underviser på Ferskvandscentret får man i praksis via vores kontaktflader ca. 400 nye kolleger, der har stor faglig indsigt, kender kursisternes dagligdag og er dygtige til at formidle.
Hermed sikrer vi underviserne mulighed for sparring til at give deltagerne en levende, struktureret og meningsfuld undervisning.
Forventningsafstemning
Som underviser skal du både have fokus på budskab og proces: Hvad vil du fortælle? Hvordan formidler du bedst budskabet?
Det er vigtigt, at kursisternes forventninger stemmer overens med det, der bliver formidlet på kurset. Vi har fokus på, at kursisterne definerer deres krav og ønsker forud for kurset. Vi arbejder også med at forventningsafstemme i starten, undervejs og efter kursets afslutning.
Som underviser er det vigtigt, at du tidligt i forløbet fortæller deltagerne, hvad du kommer ind på. Fortæl også gerne, hvad kurset ikke indeholder, hvis det er relevant.
Evaluering
Under evalueringen er det tilsvarende vigtigt at få et tydeligt billede af deltagernes tilfredshed med indhold, undervisningsteknik og fagligt udbytte.
Ferskvandscentrets kursusudviklere sikrer, at der gennemføres en mundtlig og skriftlig evaluering efter hvert kursus, og vi giver underviserne feedback, hvis de ikke alle er tilstede ved evaluering.
- Planlægning af budskaber
- Lave præsentation
- Lave kompendie
- Huske gode pauser og sceneskifte
- Bruge visuelle skabeloner ved gruppearbejde
- Evaluering
Kursusleder
Kursuslederen er en underviser, som er en gennemgående profil under kurset, og som har bidraget til udviklingen af kurset sammen med Ferskvandscentrets kursusudviklere. Kursuslederens indsats har stor betydning for den faglige og pædagogiske kvalitet af vores kurser – og er en central nøglefigur gennem hele kurset.
Kursuslederen bidrager til kursisternes udbytte gennem grundig forberedelse, forventningsafstemning, refleksion og målsætninger
På de fleste kurser starter vi med at sende en mail til kursisterne før kurset, hvor vi beder dem forberede sig. Alle kurser starter med en præsentationsrunde og forventningsafstemning, som skaber gode rammer for læring. Ved de fleste kursers afslutning er der sat tid af til at sætte mål for, hvordan det lærte skal integreres i kursisternes daglige arbejde.
Rollen som kursusleder aftales med Ferskvandscentrets kursusudviklere for det enkelte kursus, men omfatter typisk:
- Bidrage til katalogtekst
Katalogteksten skal være så præcis som mulig, så forventningerne til kurset stemmer overens med indholdet. - Faglig sparring
Sikre faglig opdatering af kursets enkelte punkter ved gentagelser af kurser. - Koordinering af indlæg
Programmet skal hænge sammen, og overlap mellem indlæg skal undgås. - Forventningsafstemning med underviserne
Kursusleder og underviser skal have afstemt deres forventninger til de enkelte oplægs indhold.
- Præsentation af kursus og deltagere, herunder forventningsafstemning
Det er vigtigt, at kurset kommer godt fra start. En præsentationsrunde skaber en afslappet stemning og skaber rum for læring. - Præsentation af undervisere og indlæg
Positiv omtale af dygtige undervisere og spændende oplæg smitter af på stemningen.
- Sørge for faglig rød tråd
Det kan f.eks. være i form af en kort opsummering, ved at stille spørgsmål, trække tråde til noget, der allerede har været på programmet eller som kommer senere. - Holde diskussioner på sporet
Sørge for, at diskussioner – uagtet hvor interessante, de kan være – holder sig til emnet. Lukke diskussioner, der ikke fører nyt med sig. - Styre tiden, så programmet bliver nået
Meld ud, hvornår deltagerne skal være tilbage fra pause. - Social rolle om aftenen
Sikre, at alle føler sig inkluderet i aftensnakken.
- Supplere kursisternes evaluering med egne observationer og komme med forslag til forbedringer til næste gang.