Nyt fra
Ferskvands­centret

For BIOFOS er kompetenceudvikling et fokuspunkt for at kunne følge med i de bedste driftsteknologier. Senest har medarbejderne været på et bestillingskursus i rådnetanke. Det kan du læse mere om her.
JUBIII – det er sommer! Ferie er godt! Også for dig, der elsker dit job. Du kan få hjælp til kursusvalg og -tilmeldinger, det meste af sommeren. Dog lukker vi afdelingen helt i uge 28. Du fanger os nemmest via kursus@fvc.dk  – send evt. blot en mail om, at du gerne vil ringes op.
Læs om rådgiver Niels Henrik Jensens (H13), erfaringer med brugen af QGIS i forbindelse med ledningsprojekter. Måske du også skal have lært at bruge dette værktøj?
Ådalene vil i fremtiden blive helt centrale områder, når vi snakker vandhåndtering, biodiversitet, CO2 binding og rekreative oplevelser. Så hvordan kan man arbejde med det? Lær det i september!
Anna-Marie Bøgh, produktchef ved Kemira, har rundet et flot hjørne som en yderst stabil og vigtig ressource for vores spildevandskurser. Her kan du læse om hendes oplevelser med at være underviser – en opgave, der ikke nødvendigvis er for alle.
Leder du efter dit nye primære GIS-værktøj? Eller du er på jagt efter et supplement til dit ledningsregistreringssystem? Så er QGIS værd at kaste et blik på!
Ferskvandscentrets kursusafdeling holder ferielukket mellem jul og nytår. Send evt. en mail til kursus@fvc.dk og vi vender snarest tilbage til dig. Vi ønsker alle en glædelig jul og et lykkebringende nytår.
Kursusnyhed, hvor du lærer hvordan nudging og grafisk facilitering kan flytte mennesker uden løftede pegefingre og forbud. Målrettet dig, der arbejder med naturprojekter.
Flere og kraftigere regnbyger, der forårsager oversvømmelser og frustrerede borgere. Det er virkeligheden i mange kommuner. Nyt kursus opdaterer dig på, hvordan I kan løse udfordringerne.
Den 1. november fik vi to nye kursusudviklere her på kontoret, som begge kommer med en stor portion erfaring i bagagen. Velkommen til!
Lige nu udvikler vidensgrundlaget om PFAS sig med hastige skridt. Mange forskellige typer af forureningskilder dukker op, mens undersøgelser af, hvor forureningen stammer fra, er i gang. Læs med her om nogle af de mange udfordringer, du støder på i arbejdet med PFAS.
Kursusafdelingen holder ferielukket i uge 30. Øvrige sommeruger er her delvis bemanding. Send en mail til kursus@fvc.dk, hvis du ikke kan fange os på telefonen. Så vender vi snarest tilbage til dig. Vi ønsker alle en rigtig dejlig sommer!
Vi søger en ny kollega til Ferskvandscentrets kursusafdeling pr. 1. november. Stillingen er en fast stilling som kursusudvikler, og du starter i rollen som barselsvikar for Anne.
Klimadagsordenen har bidt sig godt og grundigt fast i spildevandsbranchen – og dermed også i vores kurser. Læs hvordan her, hvor vi også løfter sløret for tre spritnye klimakurser!
Et kursus giver først rigtig god værdi, hvis den nye viden efterfølgende bliver anvendt. Det siger sig selv. Derfor har vi på Ferskvandscentret naturligvis stort fokus på at sikre læring – noget, der både kan inkludere frisk luft og høj grad af involvering.
Det er langt fra ligegyldigt, hvilke planter du har i vandløbene. Vandafledning og biodiversitet er to vigtige faktorer at kende til, når du planlægger vedligeholdelse. Her får du viden om fire vandløbsplanter, du skal kende til.
For kursusudvikler Lea Kromann-Gallop er tæt samarbejde med brancheaktører helt centralt, når de rette temaer og undervisere skal på kursusprogrammet. Ikke mindst på affaldsområdet, der udvikler sig i takt med det store fokus på grøn omstilling.
Vi har et motto, der lyder: ”Det må godt være sjovt at blive dygtig”. Det sætter rammen, når vi udvikler og optimerer vores kurser. Nu styrker vi vores fokus på den uskrevne tilføjelse: ”Det skal være en positiv oplevelse at undervise på Ferskvandscentret”.
Vi melder nu klar med både nye og allerede kendte kurser til dig, der arbejder med landbrugsmiljø. Uddannelsen som Miljøsagsbehandler med fagspecifik profil i landbrug er også åben for tilmelding!
I marts-udgaven af Byplan Nyt, der udgives af Dansk Byplanlaboratorium, kan du læse en artikel fra vores rækker om den af og til bøvlede bynære biodiversitet. Artiklen indeholder også konkrete gode råd til arbejdsprocessen.
Kan vi tænke klima, miljø og biodiversitet, når vi ser på vores indretning af byernes belægning og inventar? Det kan du får svar på, hvis du tager med på konferencen BYENS GULV 2022 afholdt af Dansk Byplan Laboratorium.  
Så har vi netop udtrukket vinderne af vores lille julekonkurrence – tak til alle jer, der quizzede med!
Her finder du fjerde og sidste quiz i vores hyggelige julekonkurrence om 2 x biografture for to personer. Held og lykke!
Vi slutter 2021 af med taknemmelighed over et år, der på trods af alt havde meget godt i sig og med troen på, at vi er rustet til også at gøre 2022 til et levende, lærerigt og lykkebringende år. Derfor fra alle os til alle jer: Rigtig glædelig jul!
Vi er på juleferie fra d. 23. dec.-3. jan. Send evt. en mail til kursus@fvc.dk og vi kontakter dig snarest i det nye år. Rigtig glædelig jul og godt nytår.
Tredje julequiz handler om uddannelsen til Vandløbstekniker – deltag og øg dine chancer for at vinde en biograftur for to!
Så er det blevet tid til anden julequiz i rækken af i alt fire – deltag og vær med i konkurrencen om 2 x biografture for to personer!
Deltag i vores fire hyggelige kursusquizzer inden jul og vær med i konkurrencen om 2 x biografture for to personer!
Arbejder du med BNBO? Og er du frisk på en lille dyst med dine kolleger – og hvem ved, måske selv få nye input undervejs? Så deltag i denne quiz!
DIGITAL SKATTEJAGT: Som kommende spildevandsoperatør kan du forvente at blive aktivt involveret i undervisningen på vores grundkursus i spildevandsrensning – fx med en digital skattejagt!
Vi holder jo at at servere dejlig mad for vores kursister og derfor gælder krav om gyldigt coronapas igen pr. 12. november 2021.
Kursus-afdelingen lukker ned for lidt efterårsferie fra og med onsdag d. 23.10. Vi træffes igen mandag d. 25. oktober. Send evt. en mail på kursus@fvc.dk hvis du har spørgsmål , så kontakter vi dig mandag. Hvis du selv har ferie kan vi varmt anbefale et besøg i AQUA Akvarium og Dyrepark. Her finder du nemt ind til det allerbedste efterårsferie-humør!
Tak for den store interesse for vores nye kursus om klimalavbundsprojekter! Da vi er lidt for tidligt ude i forhold til manglende tilsagn, vælger vi at flytte til en ny dato. Følg med her.
Cirka 50 små elritser blev bragt hjem fra felten af vores kursister – om AQUA Akvarium & Dyrepark kunne bruge dem? Ja, var svaret, og nu er fiskene godt i gang med at blive fodret op til at kunne blive en del af udstillingen.
En lille historie om, hvordan Hollywood og en meningsfuld kursusdag på Ferskvandscentret pludselig smeltede sammen i miljøets navn.
Sikkert og sundt arbejdsmiljø er vigtigt! Som nyt medlem af arbejdsmiljøudvalget har du fået en ansvarsfyldt opgave. Vi har sammen med Søren Martin Nielsen som underviser på den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse formuleret en række gode råd.
Hvorfor er tilladelser til udledning af regnvand så komplekst? Hvorfor er alle sager unikke? Og hvorfor kræver det, du har overblik over hele processen fra A-Z? Få svarene her!
Er du projektleder på at skabe mere vildskab i byen eller på din virksomhed? Eller i gang med at omlægge din have til vild have? Så finder du 8 gode råd til arbejdet lige her.
Har du interesse og faglig indsigt i miljø-faglige udfordringer og natur? Kan du inspirere til brug af forskellige læringsformer, læringsrum og -værktøjer? Vil du arbejde i en helt unik virksomhed med dyrepark, akvarium og skøn natur i ”baghaven”? Kan du bakke op om mottoet: ”Det må godt være sjovt at blive dygtig”? Så er stillingen som kursusudvikler måske noget for dig.
Klimaforandringer. Ny teknologi og forretningsmuligheder. Nye veje og ny motivation. Der er mange grunde til at tage efteruddannelse. Her får du fem input til, hvorfor efteruddannelse er vigtig – for planeten – for din arbejdsplads – for dig – og for dine kolleger.
Efteruddannelse har fortjent en større stemme i snakken om vejen til gode liv. Det er en af de læringer, Charlotte Frambøl tager med sig videre fra de første to år som kursuschef på Ferskvandscentret – to år, der ikke just gik som planlagt.
Tillykke til vinderne! Vi har haft to mål med konkurrencen: At øge antallet af modtagere af nyhedsmails og tydeliggøre, hvor bredtfavnende vores kursusudbud faktisk er.
Det rene vand i vandhanen tages ofte for givet. Men sandheden er, at for at sikre os det rene vand, er der brug for viden, kompetencer, teknologi og gennemtænkt lovgivning, der kan implementeres i praksis.
Så lander vores store forsyningskatalog med oversigt over efterårets kurser snart på skriveborde landet over! Brug det godt – og tag gerne fat i os, hvis du har brug for sparring og/eller gode råd.
Vi husker bedst det vi får fortalt, når fortællingen giver svar, vi har erkendt vi mangler. Vi husker især de svar, vi selv har fundet.. Vi lytter sjældent længe til de råd der gives, før vi ved vi savner dem. Når vi møder en strøm af information, vi ikke ved vi mangler – går vores tanker tit sine egne veje.. Denne viden blev sat i praktisk anvendelse da den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse blev skudt i gang. Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem DANVA og Ferskvandscentret.
Midtjylland skal være foregangsregion inden for vandteknologi. Som Danmarks største udbyder af efteruddannelse inden for vand, natur og miljø melder vi naturligvis klar til at bidrage som en værdiskabende samarbejdspartner. Læs her hvordan.
Vi ved det jo godt: Det er sundt for både krop og humør at være i naturen. Vi ved det langt ned i maven og helt ind under huden. Så hvorfor gør vi som samfund da så lidt brug af denne viden i hverdagens arbejdsliv? Lad os blive gladere og sundere på arbejde. Vi ønsker at bidrage til at viden omsættes til praktisk virkelighed og har derfor udviklet nye kurser.
Kursusafdelingen holder lukket fredag d. 14. maj. Men vi er tilbage igen mandag d. 17. maj. Den kommende tid starter vi rigtigt mange spændende aktiviteter op og kan være vanskelige at fange på telefonen. Men send os en mail på kursus@fvc.dk. Hvis dit spørgsmål bedst klares på telefonen, så ringer vi hurtigst muligt tilbage til dig.
NYHED: Vi lancerer hermed Projektvinduet, hvor nyuddannede i vand- og miljøsektoren får mulighed for at fortælle om deres projektresultater. I dette første vindue kan du høre om svovlbrinte i spildevand – tjek det ud!
HUSK gyldigt coronapas når du kommer på kursus. Vi har glædet og længe og i uge 19 byder vi igen kursister velkommen til kursus med fysisk fremmøde på Ferskvandscentret. Vores dejlige konference-hotel Vejlsøhus har helt styr på covid-19 retningslinjerne, så alt kommer til at foregå trygt.
Når vi i Ferskvandscentrets Kursusafdeling udvikler kurser, indgår biodiversitet i højere og højere grad – og for os er det en kæmpe styrke, at vi har dyrepark og akvarium som læringsrum lige ved siden af kursuslokalet. Derfor har vi inviteret zoolog Morten Vissing til at skrive en klumme om sit daglige og mangeårige arbejde med biodiversitet – et arbejde, der er helt grundlæggende for AQUA Akvarium & Dyrepark.
Efter en tid, hvor mange kolleger har arbejdet adskilt – måske hjemmefra – er det ofte en positiv og værdiskabende oplevelse at gennemføre et kursus sammen. Det mærker vi bl.a. på det stigende antal af henvendelser vi får fra organisationer, der ønsker at bestille et skræddersyet kursus. Det er opgaver vi rigtigt gerne løser. Også for din arbejdsplads, din afdeling, dit team!
Man møder mange nye ord og forkortelser når man kommer på online-kursus i Miljøgodkendelser til industri her på Ferskvandscentret. Ordene dækker over læring på flere planer, både på den digitale læringsplatform, og på det høje faglige niveau. Når vi holder onlinekurser, lægger vi os i selen for at gøre dem lige så spændende og involverende som hvis vi mødte jer fysisk på Ferskvandscentret.
Onsdag den 3. marts kan du møde os til et gratis live-event, hvor vi vil fortælle om vores fem uddannelser og svare på spørgsmål via Zoom.
Det er velkendt fra de bedste kurser, at læring går begge veje. Det er med til at vi elsker at udvikle kurser og vi ved også fra vores mange undervisere at det er netop det element, der giver dem motivationen. Vores kursister på første kursusforløb fik vist os en motiveret målgruppe med stor værdi af kurset. Næste runde af kurset Forståelse fremmer samtalen, målrettes derfor miljøsagsbehandlere, der gerne vil udvide deres personlige værktøjskasse til bedre dialog med borgere.
Vi er nødt til at rense mere, lyder det fra eksperter i Ingeniøren d. 22. januar 2021. Det sker fordi nye undersøgelser tyder på, at problemer med bl.a. pesticidrester i grundvand ikke har toppet. Hvis du har brug for at opdatere din viden om grundvand og drikkevand så se nærmere på vores omfattende kursusprogram.
Det er næppe en overraskelse, at vi her fra kursus-afdelingen hylder uddannelser. Det gælder selvfølgelig helt generelt og ikke mindst når det er én af vores egne, der når flot i mål. Line Philipsen som vi har haft fornøjelsen af at have haft ansat som studentermedhjælper i kursus-afdelingen, har netop fået ingeniørtitlen i hus.
Læg godt mærke til dette hold af nyuddannede projektledere. Det er en dygtig flok på vej til at sikre succesfulde projekter i vandsektoren. Holdet har netop gennemført Ferskvandscentrets projektlederuddannelse.
På din arbejdsplads er I helt sikkert mange forskellige persontyper. Og alle har I forskellige måder at kommunikere på. Måske kan I bruge det mere aktivt?
GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR – og tusind tak for den store opbakning i et helt specielt år i Ferskvandscentrets historie!