En rådgivers erfaringer med QGIS

24. maj 2023

Af Niels Henrik Jensen, H13

Mit arbejde består i at skabe overblik over ledningsinformationer og planlægge, hvorledes nye vandledninger etableres. Til det arbejde er mit grundlæggende værktøj QGIS.

Velegnet til alle de faser et ledningsprojekt skal igennem

Indledningsvist skal det eksisterende ledningsnet analyseres i forhold til placering, type og alder. Dernæst skal de kommende ledninger planlægges og til sidst beskrives i detaljer. Alt sammen udfører jeg i QGIS, hvor jeg har stor gavn af programmets mange funktioner.

I QGIS er der mulighed for at kombinere tilgængelig offentlig data med ledningsplaner, et utal af baggrundskort og projektets detaljer, hvilket er en stor hjælp, når der skal skabes overblik.

Hvorfor lige QGIS?

Mit valg af QGIS frem for de øvrige programmer på markedet skyldes primært, at programmet er nemt at anvende. Desuden er QGIS i en sund og vedvarende udvikling, da det er udviklet som en open source i det populære programmeringssprog Python. Dermed ligger udvikling af nye funktioner åben for alle intelligente og kreative kræfter. Prisen er også til at overkomme – det koster nemlig lige præcis det, man frivilligt vælger at donere til QGIS. På QGIS hjemmeside kan man finde forslag til donationsbeløb baseret på virksomhedens størrelse.

______________________________________________________________________

Vil DU lære at bruge QGIS?

Ferskvandscentret har i 2023 opstartet to kurser i brugen af QGIS: Introduktion til QGIS og Videregående QGIS, hvor Morten Storm fra Styrke10 underviser.

Klik på links for oplysninger om datosatte kurser og tilmelding.

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Vi ønsker alle en rigtig god sommer. I uge 29 og 30 holder vi helt lukket, dvs. fra den 15.-26. juli, begge dage inkluderet. I de øvrige sommer-uger, er vi nemmest at træffe pr. mail, kursus@fvc.dk. Send os evt. en mail om at du gerne vil ringes op, hvis vi er svære at fange på telefonen.
Mens sommerferien står der og vinker i horisonten, er der stadig gang i planlægningen af et spændende kursusefterår med ikke mindre end 12 nyheder på tapetet – og endnu flere på vej. Se dem her!
Jens Holmgaaard har netop gennemført vores projektlederuddannelse, og her kan du læse lidt om, hvad han har fået ud af forløbet. Vi starter et nyt hold op til september – måske er det noget for dig?