Rapport: Ændret grødeskæring giver positive resultater

22. august 2024

Siden 2019 har vi haft et øje på et projekt, der blev taget initiativ til og igangsat i Assens Kommune om det højaktuelle og konfliktfyldte emne: Grødeskæring i danske vandløb. Nu er forsøget slut og viser en lang række spændende resultater, du kan lære om på et nyt kursus ved os.

Vedligeholdelse af vandløb har ofte ført til mange og ophedede diskussioner, da lovgivningen fastsætter to umiddelbart modstridende hensyn, kommunerne skal tage.

På den ene side skal vandløb kunne benyttes til afledning af vand, og på den anden side skal de leve op til de fastsatte miljømål om høj økologisk tilstand. Indtil 2019 har diskussionerne om vandløbsvedligeholdelse været fra en følelses- og holdningsbaseret vinkel, da der ikke har været faktuel og evidensbaseret viden på området.

Det ændrer det nye projekt i Assens på.

Det fireårige forskningsprojekt havde til formål at undersøge og dokumentere forskellige grødeskæringsmetoder og -tidspunkters effekt på vandføringsevne og økologisk tilstand i vandløbene og kunne dermed være vendepunktet for snakken til at være baseret på fakta med baggrund i evidensbaseret data.

Resultater fra forskningsprojektet i Assens. Foto: Assens Kommune

Resultater
I foråret 2024 kom den endelige slutrapport fra forsøget, der overordnet viste, at:

  • Oprindelig vandføringsevne var stort set uforandret om sommeren ved en biologisk hensyntagende grødeskæring
  • Tidspunktet for grødeskæringen og de afprøvede grødeskæringsmetoder havde ikke betydning for vandføringsevnen
  • Ændret grødeskæringspraksis havde en positiv effekt på planter og smådyr, men ikke nok effekt til at nå miljømålene

Der er stadig basis for flere undersøgelser og dataanalyse efter det omfattende forsøg, men de overordnede resultater viser, at der er mulighed for at ændre praksis med forbedring af naturtilstanden til følge – og uden at påvirke vandføringsevnen.

Hvad kan vi bruge resultaterne til?
Udover, at det er oplagt at ændre vandløbsvedligeholdelsen for at forbedre den økologiske tilstand i vandløbene, kan forsøgets resultater bruges i forbindelse med:

  • Udbud af vandløbsvedligeholdelsesopgaven, hvori der stilles større krav til entreprenørens kendskab og kunnen
  • Revision af vandløbsregulativer, hvor den ændrede praksis nogle steder kan være med til at opfylde det eksisterende regulativ, eller praksis skal indarbejdes i et nyt regulativ
  • At øge samarbejdet mellem de administrative sagsbehandlere og vandløbspraktikerne for at opnå de bedste forhold for den bedst mulige vandløbsvedligeholdelse i både teori og praksis.

Eksperterne på forsøget
Folkene bag forsøget er eksperter på deres respektive område og var med i projektets arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen bestod af:

  • Initiativtager til projektet: Projektleder Jannik Seslef, Assens Kommune
  • Markedschef Kristina Møberg Jensen, WSP
  • Chefrådgiver Christian Petersen, WSP
  • hydrolog/hydrauliker Gunnar Jensen, WSP
  • Seniorspecialist Bjarne Moeslund, WSP
  • Landskabskonsulent Kurt Beck, HedeDanmark
  • Åmand Bo Petersen fra HedeDanmark
  • Seniorforsker Annette Baatrup-Pedersen, Aarhus Universitet

Gruppen har stået for forsøgsdesignet, analyse af data, resultater, konklusioner og rapportudarbejdelse, monitering af forsøgsvandløbene, udover at planlægge, koordinere og udføre den praktiske grødeskæring, samt lodsejerkontakt og myndighedsbehandling.

Forsøget – formål og opsætning
Forsøget er foregået over de nævnte fire år i 65 mindre vandløbsstrækninger i landbrugslandet, med årlige undersøgelser af fysiske forhold og den økologiske tilstand for fisk, planter og smådyr, samt kontinuerlig overvågning af vandstand og vandføring.

Der er afprøvet to forskellige grødeskæringsmetoder: Selektiv skæring med fokus på fjernelse af højtvoksende og stivstænglet vegetation og brinkskæring, hvor der udover fjernelse af stivstænglet vegetation i vandløbet, også fjernes vegetation 2 meter op af brinken.

Derudover er der forsøgt at gennemføre grødeskæring på andre tidspunkter end hidtil.

Du kan læse meget mere om forsøget og dets resultater samt om det kursus, vi har udviklet på baggrund af netop dette forskningsprojekt, via nedenstående links.

Hjemmeside om grødeskæringsprojektet og link til slutrapport: AU Biologi – Projekt: Evidensbaseret og omkostningseffektiv grødeskæring i små danske vandløb

Nyt kursus om grødeskæring hos Ferskvandscentret: Grødeskæring – strategi og praksis – Ferskvandscentret Kursus (fvc-kursus.dk)

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Mens sommerferien står der og vinker i horisonten, er der stadig gang i planlægningen af et spændende kursusefterår med ikke mindre end 12 nyheder på tapetet – og endnu flere på vej. Se dem her!
Jens Holmgaaard har netop gennemført vores projektlederuddannelse, og her kan du læse lidt om, hvad han har fået ud af forløbet. Vi starter et nyt hold op til september – måske er det noget for dig?
Udledningstilladelser: Hvad gør vi? Retningslinjerne er uklare, og meget overlades til den enkelte sagsbehandler. Vi har derfor udviklet en ny temadag, hvor vi udveksler erfaringer og lærer af hinanden. Læs mere om den her!