Vores genbrugsstationer udfylder en afgørende samfundsmæssig rolle, når det kommer til den grønne omstilling i Danmark. Det er her, vi starter genanvendelsen. Det er den høje faglighed, som medarbejderne har, der skal være med til at hjælpe alle os andre i en grønnere retning, når det kommer til vores affald.
Ny vej i livet og karrieren
Men genbrugspladserne har også en anden vigtig samfundsmæssig rolle at spille, for på genbrugspladserne har du mulighed for at blive sluset tilbage ind på arbejdsmarkedet, hvis du i en periode har være udenfor. Så er du stabil og har lyst til at gøre en indsats, så vælger en række genbrugsplader at give dig muligheden.
Det er ikke kun mennesker, som står uden for arbejdsmarkedet, der har gavn af det faglige miljø, der er på genbrugspladserne. Et stigende antal medarbejdere har med glæde brugt genbrugspladserne som en mulighed for at skifte karrierevej. Her kan du komme i dybden med den grønne omstilling, have tæt kontakt til borgere og indgå i forskellige udviklende projekter.
Stor bredde i profiler
I dag favner genbrugspladsen også en række forskellige stillingsbetegnelser, så du fx både kan blive genbrugsvejleder, projektleder, teamleder og driftsleder.
Hos Silkeborg Forsyning arbejder de også med en stor bredde i deres personalegruppe. Driftsleder Erling Juul ser det både som en spændende opgave og som en styrke:
– Som genbrugsplads mener vi hos Silkeborg Forsyning, at vi har en særlig forpligtigelse til at støtte op om jobindsatsen i Danmark. Vi er borgerfinansieret, samtidig med, at vi er en type af arbejdsplads, som spænder vidt i opgaver, og vi har mange forskellige tilbud at byde ind med, hvor vi i fællesskab kan skabe den inkluderende arbejdsplads. Da vores profiler i personalegruppen er meget brede, vil der altid være nogen at spejle sig i, både fagligt og personligt.
Rivende udvikling i opgavetyper
Genbrugspladserne har været igennem en rivende udvikling i løbet af de seneste 10 år som arbejdsplads. Der er kommet et øget fokus på dialogen med kunderne om den gode sortering, genbrug og genanvendelse. Så ud over at have en mængde forskelligartede praktiske opgaver, så er der nu også en stor kundekontakt, service er kommet i højsæde, og medarbejderne har stort fokus på at få en god dialog med kunderne og på at hjælpe dem godt på vej med at få sorteret affaldet rigtigt.
Casper Bæk Nielsen fra RenoSyd ser også en stor styrke i den mangfoldige arbejdsplads:
– Jeg ser det som en meget stor styrke, at medarbejderne på genbrugspladserne har vidt forskellige baggrunde. Det giver en pulje af kompetencer blandt medarbejderne inden for meget forskellige fagligheder, hvor der altid er nogen, der har noget at bidrage med.
Efteruddannelse er alfa og omega
Når der i stigende grad ansættes medarbejdere, der kommer fra mange forskellige udgangspunkter, så er efteruddannelse alfa og omega for at give en fælles forståelse og viden om, hvor affaldsområdet er på vej hen, og hvad medarbejderne skal vide for at kunne indgå på lige fod på arbejdspladsen.
Efteruddannelse giver nye kompetencer, der kan styrke ens faglige ambitioner, men også give et løft til selvværdet, så man bliver ved at have et drive for det arbejde, man udfører.
På Ferskvandscentret er vi meget stolte af vores samarbejde med genbrugspladserne, og vi efteruddanner medarbejdere både inden for affaldssortering og fraktioner, samt nudging, konflikthåndtering og arbejdsmiljø. Du kan se alle vores affalds- og genbrugskurser lige her.