QGIS: Et nemt værktøj til mange formål

20. januar 2023

Vi har hele to nye kurser til både forsyninger og kommuner i QGIS på programmet her i foråret – kom med og lær at bruge et fleksibelt og bredt anvendeligt værktøj!

Flere og flere forsyninger anvender QGIS dels til ledningsregistrering (for andre forsyningsarter end spildevand), men i særdeleshed som et supplerende GIS-værktøj.

Kurset Introduktion til QGIS den 28. februar er for nye medarbejdere hos kommuner og forsyningsselskaber, der ønsker kompetencer til disse opgaver.

Hos forsyningerne fx for at lave registreringer af:

 • LAR-anlæg
 • Deklarationer/tinglysninger
 • Driftsregistreringer
 • Registreringer af fotos af nyanlæg, renoveringer mv.

Hos kommunerne fx for at registrere:

 • Cykelstier
 • Fund af invasive arter
 • Lokalplaner
 • Skoledistrikter
 • Brandhaner

Men hvorfor overhovedet lære QGIS? Det har vi bedt vores underviser Morten Storm fra Styrke 10 at komme med et bud på – læs med her:

Uanset om du leder efter dit nye primære GIS-værktøj, eller du er på jagt efter et supplement til dit ledningsregistreringssystem, som er mere fleksibelt og bredt anvendeligt, så er QGIS værd at kaste et blik på.

Det er jo nemt at sige, men kan det også underbygges? Ja, det kan det med en række nøglebegreber:

 • Bred formatunderstøttelse: QGIS kan indlæse og eksportere flere dataformater end de fleste andre. Det hænger sammen med, at QGIS er open source – altså ikke et kommercielt produkt – og som sådan har såvel et behov for den brede formatunderstøttelse som intet behov for at forsøge at fastholde brugeren på egne, proprietære dataformater.
 • Brugervenligt udover det vanlige: Man kan nok ikke beskylde noget som helst professionelt GIS værktøj for at være direkte lettilgængeligt! Men med det udgangspunkt er der mange udtalelser fra nye brugere, som siger, at QGIS virker mere intuitivt og hurtigt lært end andre tilsvarende GIS-værktøjer.

Nye kurser i QGIS i foråret 2023

 • Fleksibilitet: QGIS er ét af de mest fleksible GIS værktøjer, som lader sig konfigurere og sætte op til stort set alle formål.
 • Righoldigt udvalg af funktionalitet: Funktionalitetsbredden sikrer, at der er meget stor sikkerhed for, at den funktionalitet, som du har brug for, også er til stede. Den indbyggede funktionalitet kan ydermere udbygges med tæt på 1.000 forskellige plugins, som leverer mere usædvanlig funktionalitet. Og er det heller ikke nok, så det enkelt at udvide QGIS’ funktionalitet på en række forskellige områder.
 • Enorme mængder af information om QGIS på internettet: Som open source produkt med en enorm brugerskare kan du finde et væld af information og tutorials på anvendelsen af QGIS på internettet. Og der er rigtig mange firmaer, som tilbyder konsulentbistand på QGIS.


Med udgangspunkt i ovenstående og måske i særdeleshed på sidste punkt kan det være fristende at kaste sig over at lære QGIS på egen hånd. For nogle er dette også en god idé – men flertallet af os vil have rigtig stor gavn af at blive introduceret til QGIS og få ”sænket indstigningsbarrieren” på programmet, fordi det gør arbejdet med at få QGIS ”ind under huden” så meget mere overkommeligt.

Ferskvandscentrets to nye introduktionskurser gør netop dette: Introducerer dig til alle nøglebegreberne, så en lang række af forhindringerne til at komme i gang med at bruge QGIS bliver ryddet af vejen.

FIND KURSERNE HER:

28. februar: Introduktion til QGIS

28. marts: Videregående QGIS

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Vi har mødt klimamedarbejder Uffe Krogh fra Silkeborg Kommune til en snak om klimaindsatsen og den grønne omstilling i kommunen for at få indblik i de udfordringer, fokusområder og eventuelle barrierer, han oplever i sin dagligdag. Læs med her!
Send en mail på kursus@fvc.dk og vi vender tilbage til dig efter påske.
Vi udbyder uddannelsen til vandløbstekniker, der er målrettet de praktikere, der arbejder i landets vandløb, også kaldet åmænd. Lige nu er der ekstra gode muligheder for at sammenstykke den profil, der passer til dine ønsker og behov.