Adfærdsdesign i naturprojekter

13. december 2022

Nyt kursus om hvordan nudging og grafisk facilitering kan flytte mennesker uden løftede pegefingre og forbud. Målrettet til dig, der arbejder med naturprojekter.

Står du med et naturprojekt, hvor du trænger til nye værktøjer? Fx. for at sikre en god borgerinddragelse? Vil du gerne sikre at brugerne handler efter det planlagte, og at du rent faktisk kommer i mål med det, du har sat dig for? Dette kursus giver dig de rigtige kort på hånden, så du kan skabe involvering, samskabelse og vide, hvad der skal til for at sikre, at brugerne har en fornuftig adfærd i naturen.

Fem effektive adfærdsprincipper og enkle illustrationer
Du kommer til at arbejde med 5 effektive adfærdsprincipper, som kan bruges enkeltvis eller kombineres. Det afhænger af den aktuelle situation – og hvor du er i processen eller projektet.

Det første adfærdsprincip er GØR DET LET – og her er et eksempel på, hvor konkret du skal være:

  • Definer den ønskede adfærd
    Hvad vil du helt præcist have, at brugerne skal gøre? Hvor må de gå, cykle eller ride? Skal de sortere deres affald eller tage det med hjem?
  • Definer friktionen
    Find ud af hvorfor de ikke gør, det du ønsker.
  • Find løsninger
    Få styr på dit nudge, der bl.a. skal GØRE DET NEMT at udvise den rigtige adfærd, – helt intuitivt uden sure forbud. Det kan ske ved hjælp af farver, streger, placering, indbydende “rum”, hvor vi får lyst til at være eller måden du kommunikerer på.

Simple illustrationer
Med Grafisk Facilitering kan du sikre den nødvendige involvering samskabelse i dit naturprojekt, så alle interessenter bliver hørt og får ejerskab for projektet. Du lærer at tegne simple ikoner, symboler og processer som du kan bruge til at skabe overblik, forklare det komplekse eller vise en proces. Du bliver også i stand til at skitsere et udgangspunkt for projektets visuelle identitet fx. i form af skilte og flyers, som kan blive afgørende for projektets succes i praksis

Kom godt i gang og bliv konkret
Det er altid en øjenåbner for vores kursister at finde ud af, hvor vigtigt det er at blive konkret. Både med hensyn til at formulere ønsket adfærd og mht. valg af adfærdsprincip for den aktuelle situation.

Underviser på kurset Lena Hellström, NudgeCase udtaler: ” Mange skal lige over den hurdel, der hedder “Jeg har skrevet det i flere mails og sagt det, men de gør det alligevel ikke – jeg opgiver! Man skal nemlig omfavne det banale og tale til vores irrationelle del af hjerne. Det virker (næsten) hver gang!“. Underviser på kurset Margrethe Børsting, SimpleDraw tilføjer: ” Det er altid motiverende at opleve, at deltagerne når at udarbejde konkrete nudges, de kan sætte i gang med det samme.

Læs mere om kurset her

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Vi har mødt klimamedarbejder Uffe Krogh fra Silkeborg Kommune til en snak om klimaindsatsen og den grønne omstilling i kommunen for at få indblik i de udfordringer, fokusområder og eventuelle barrierer, han oplever i sin dagligdag. Læs med her!
Send en mail på kursus@fvc.dk og vi vender tilbage til dig efter påske.
Vi udbyder uddannelsen til vandløbstekniker, der er målrettet de praktikere, der arbejder i landets vandløb, også kaldet åmænd. Lige nu er der ekstra gode muligheder for at sammenstykke den profil, der passer til dine ønsker og behov.