Biodiversitet i byen? Her får du 8 gode råd

25. august 2021

I samarbejde med vores underviser Lilli Gruwier fra Vildskab.nu, har vi udarbejdet 8 gode råd til dig, der gerne vil fremme biodiversiteten.

Så – hvis du er projektleder på at skabe mere vildskab i byen eller på din virksomhed – eller som så mange andre også er i fuld gang med at omlægge haven til en vild have – er disse 8 gode råd et godt sted at starte!

8 gode råd

  1. Undersøg, om der allerede er gode naturværdier på arealet. Det kan være gamle træer, kvasbunker, græsplæner med urter eller små vandhuller.

  2. Indtænk brugen af området i planlægningen. Det er ikke sjovt at spille fodbold i høje tidsler, men måske kan tidslerne være i udkanten af fodboldbanen. Du kan arbejde med lavt klippede stier, kanter, der vokser vildt, store stammer, der kan leges på, og andre måder at kombinere både rekreativt brug og natur.

  3. Undersøg arealet i forhold til sol og skygge, næringsindhold, og om det er tørt eller vådt. Det har stor betydning for, hvilke tiltag, det giver mening at anlægge. Hvis området er skyggefuldt med næringsrig muldjord, er det nok ikke der, man skal anlægge et næringsfattig solkrævende og sandet overdrev.

  4. Overvej, om tiltagene kræver, at der enten er fagfolk eller en kommunal myndighed indover. Sørg for at indhente nødvendige tilladelser, og brug gerne kommunens medarbejdere og fagfolk som sparring.

  5. Giv naturen tid. Det kan man gøre både ved at bevare allerede gamle elementer, men også ved at planlægge langsigtet. Gamle stammer er mange år om at blive nedbrudt, så læg dem et sted, hvor de kan få lov at ligge i mange år og give liv.

  6. Blomster er ikke kun noget, der foregår nede på jorden. Overvej, om det giver mere mening at tilplante et område med blomstrende buske og træer frem for urter.

  7. Når man skal udså blomsterfrø eller ny tilplante et område, er der som tommelfingerregel et højere biodiversitetspotentiale ved at vælge hjemmehørende arter frem for eksotiske arter. Se link til mulige frøblandinger nederst.

  8. Overvej, om al haveaffaldet behøver at blive kørt på genbrugsstationen. Det kan give meget liv i haven at lave bunker med kvas, grene og visne blade.


Find mere info her
Er du den mere nørdede type, er der et hav af litteratur, du kan dykke ned i, og flere forskellige sider på de sociale medier, du kan følge.

Herunder er listet et par links på rapporter, der giver et godt udgangspunkt:

Vil du med på kursus?
Den 1. oktober afholder vi kurset Bynatur – fra idé til drift, hvor du lærer mere om at indtænke biodiversiteten i dine projekter i byrummene. Se mere her.

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Send en mail på kursus@fvc.dk og vi vender tilbage til dig efter påske.
Vi udbyder uddannelsen til vandløbstekniker, der er målrettet de praktikere, der arbejder i landets vandløb, også kaldet åmænd. Lige nu er der ekstra gode muligheder for at sammenstykke den profil, der passer til dine ønsker og behov.
Det er os en stor glæde at byde velkommen til en ny underviser i flokken af engagerede, dygtige eksperter – denne gang til holdet af vandløbsfaglige fagspecialister. Mød ham her!