Krebs, pileurt og IHN-virus på Åmandstræf

19. november 2021

Hvad får man, når man blander 53 åmænd med signalkrebs og invasive planter? Og mikser det godt sammen med lidt IHN-virus, grødeskæring og arbejdsmiljø? Man får selvfølgelig årets Åmandstræf på Ferskvandscentret!

Tirsdag den 16. november lagde 53 åmænd vejen forbi Ferskvandscentret i Silkeborg. Her fandt Åmandstræf 2021 nemlig sted – årets helt store faglige begivenhed fyldt med ny viden og god erfaringsudveksling.

53 åmænd samlet til årets Åmandstræf i Silkeborg

På træffet fik deltagerne serveret mange spændende indlæg om aktuelle emner i de danske vandløb. Mellem indlæggene var der godt gang i snakken, for der er nok at tage fat på rundt omkring – se bare temaerne for dagen her:

  • IHN-virus i dambrug

  • Pileurter, der kvæler hjemmehørende plantearter og overtager pladsen.

  • Assens-projektet: Et forskningsprojekt om grødeskæring. Hvilke teknikker fungerer i forhold til vandafledning og biodiversitet? De første resultater ligger klar.

  • Workshop om arbejdsmiljø i mindre grupper, hvor åmændene diskuterede, hvilke tiltag der skal til for at komme helt i mål med arbejdsmiljøet i hverdagen.

  • Besøg af zoolog Morten Vissing fra AQUA Akvarium & Dyrepark, der havde taget både levende marmorkrebs og signalkrebs med for at demonstrere de invasive dyr i vandløbene.


Suna Rokkjær, kursusudvikler ved Ferskvandscentret, og Morten Vissing, zoolog ved AQUA Akvarium & Dyrepark, i nærkontakt med to typer invasive krebs

TAK for en skøn dag!

På onsdag den 24. november rykker åmandstræffet til Sorø, og du kan stadig nå at få en plads – få mere information og tilmeld dig her.

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Læs om rådgiver Niels Henrik Jensens (H13), erfaringer med brugen af QGIS i forbindelse med ledningsprojekter. Måske du også skal have lært at bruge dette værktøj?
Ådalene vil i fremtiden blive helt centrale områder, når vi snakker vandhåndtering, biodiversitet, CO2 binding og rekreative oplevelser. Så hvordan kan man arbejde med det? Lær det i september!
Anna-Marie Bøgh, produktchef ved Kemira, har rundet et flot hjørne som en yderst stabil og vigtig ressource for vores spildevandskurser. Her kan du læse om hendes oplevelser med at være underviser – en opgave, der ikke nødvendigvis er for alle.