Samarbejde med branchen er alfa og omega

3. maj 2022

For kursusudvikler Lea Kromann-Gallop er tæt samarbejde med brancheaktører helt centralt, når de rette temaer og undervisere skal på kursusprogrammet. Ikke mindst på affaldsområdet, der udvikler sig i takt med det store fokus på grøn omstilling.

Lea Kromann-Gallop

Af Lea Kromann-Gallop, kursusudvikler ved Ferskvandscentret

Jeg er uddannet biolog og kom fra en stilling som projektleder på naturområdet ved Billund Kommune, da jeg blev ansat i Ferskvandscentrets Kursusafdeling som kursusudvikler i november 2020.

Naturområdet var derfor selvfølgelig det, jeg som udgangspunkt fagligt vidste mest om, hvorfor jeg har brugt meget tid på at sætte mig grundigt ind i de andre brancher, jeg har en del af ansvaret for her. Det er blandt andet kurser inden for affald og genbrug, industrimiljø og vandforsyning – en dejlig stejl læringskurve, kan man vist godt tillade sig at kalde det!


Bred kontaktflade
Noget af det, jeg har erfaret, er vigtigheden af at have et godt netværk at spørge til råds. Inden for affald og genbrug har jeg fx nu et stort netværk af både entreprenører, undervisere, modtagervirksomheder og konsulenter, driftsledere og pladsmedarbejdere, der alle hjælper mig med indsigter i en branche, hvor den grønne omstilling stiller store krav til nye kompetencer blandt medarbejderne.

Især ser vi i øjeblikket et skifte fra rollen som pladsmand til rollen som genbrugsvejleder, hvor medarbejdernes faglighed kommer i spil i større grad end tidligere og fokus på professionel service fortsat stiger.

Det stiller selvfølgelig store krav til os som efteruddannelsessted. At vi hele tiden holder os opdaterede på udviklingen og også tænker fremtidsscenarier ind i vores kurser. TAK til alle jer, der bidrager med jeres input!


Praksisnær læring og netværk
Netværkstilgangen går meget godt i tråd med vores vision om også at styrke vores kursisters egne netværk, hvor programmet i langt de fleste af vores fysiske kurser understøtter muligheden for sparring og erfaringsudveksling.

Det virker bare, når driftsleder x står over for en ny udfordring, som han eller hun ved, driftsleder y allerede HAR været igennem.

For eksempel i forhold til et tema som direkte genbrug, der fylder i hverdagen på mange af de danske genbrugspladser. Og hvor der i øvrigt er stor forskel på, hvilken strategi der er:

  • Hvad kan bruges til direkte genbrug?
  • Kan vores brugere bare hente-selv i en container, eller skal vi have en butik?
  • Hvordan guider vi bedst muligt på pladsen, så vi sikrer den rette sortering og dermed højere grad af genbrug?
  • Hvordan får vi tilgodeset de organisationer, der har førsteret til de elementer, som kan genbruges direkte?


Når branchen kommer til os
Vi tilbyder kurser, der kan anvendes i praksis med det samme. Derfor er det vigtigt for mig at være rigtig god til at lytte til de brancher, vi understøtter. Og stille de rigtige spørgsmål. Når én kommune fx oplever en udfordring i sagsbehandlingen, er det ofte også en udfordring for andre kommuner.

Det er vores nye kursus Boringer – for sagsbehandlere et rigtig godt eksempel på. Her dykker vi ned i, hvad man som sagsbehandler særligt har brug for at vide, når man skal have styr på boringerne i kommunen. Et kursusønske direkte fra en kommune, som jeg er glad for at få til at lykkes!

Eller vores nye dronekursus, hvor kursisterne får inspiration til alle de anvendelsesmuligheder, en drone har. Fx i forhold til ekstern formidling af naturprojekter eller interne dokumentationsopgaver. Et ’sådan gør du’-kursus, der kan gøre en forskel med det samme.

Og så arbejder jeg i øjeblikket også på det, jeg kalder nørdekurser inden for biodiversitet. Biodiversitet er et tema i voldsom vækst hos alle, der råder over udearealer, men det er ikke helt ligegyldigt, hvordan man griber det an. Det vil vi gerne hjælpe vores kursister med og har adgang til de helt rette eksperter.

Har du et kursusønske?
…så giv endelig lyd! Skriv til kursus@fvc.dk, så vender vi hurtigt tilbage. Vi tilbyder også bestillingskurser, hvis I som arbejdsplads har et særligt ønske og gerne vil have, det foregår hos jer.

Og vil du gerne være en del af mit netværk på LinkedIn? Så finder du mig lige her!

Du kan også følge Ferskvandscentrets Kursusafdeling og på den måde få mere relevant indhold i dit feed. Find os her og klik på ‘Følg’.

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Mens sommerferien står der og vinker i horisonten, er der stadig gang i planlægningen af et spændende kursusefterår med ikke mindre end 12 nyheder på tapetet – og endnu flere på vej. Se dem her!
Jens Holmgaaard har netop gennemført vores projektlederuddannelse, og her kan du læse lidt om, hvad han har fået ud af forløbet. Vi starter et nyt hold op til september – måske er det noget for dig?