Stiller du de rigtige spørgsmål – eller har du for travlt med at finde svar?

28. maj 2024

Forårsklumme af Charlotte Frambøl, Kursuschef Ferskvandscentret

Foråret er fyldt med sammenkomster for faglige fællesskaber. Både hos os selv og hos rigtig mange af vores samarbejdspartnere og øvrige aktører.

Jeg har haft fornøjelsen af at deltage i en del. Det har givet mig faglig inspiration, og det betyder rigtigt meget for min arbejdsglæde at møde dygtige, spændende mennesker.

Det overrasker mig hver gang lidt, hvor glad jeg bliver af det, fordi jeg faktisk også godt kan lide at nørde i stilhed – med klummer som denne og med mere fagligt tungt stof.

Men det positive livskick, et vaskeægte gammeldags møde med andre mennesker kan give, viser tydeligt, at jeg ikke kan nøjes med at være kollega til en maskine.

Menneske eller maskine?
Kunstig intelligens er tema på mange af forårets arrangementer. I høj solskin og sommervarme deltog jeg i Water Valleys Denmarks årsmøde, hvor muligheder og udfordringer med kunstig intelligens også var det helt store tema.  

Pia Lauritsen reflekterede blandt andet over, hvordan menneskets og maskinens roller fundamentalt adskiller sig.

Vi fik både fodret vores teknologi-begejstring og pustet til de forbehold, vi alle kan sidde med. Særligt indtryk gjorde et oplæg fra filosof Pia Lauritsen, forfatter til bogen Question?, som satte fokus på, om vi stiller nok spørgsmål, og om vi stiller de rigtige spørgsmål.

Kunstig intelligens kan rigtigt meget og kommer uden tvivl til at kunne endnu mere, efterhånden som den trænes. For – ligesom os bliver ai nemlig også bedst til det, den efteruddanner sig i.

Hvorfor har en loppe ingen bukser? Og hvorfor er en lille fisk så våd?
Stiller jeg så selv de rigtige spørgsmål? Næppe. Mit fokus er hurtigt at finde svar. Men for komplekse problemer bør vi minde hinanden om at stille flere spørgsmål. De er forudsætningen for at finde de rigtige svar.

I visse sammenhænge stiller jeg dog tit spørgsmål:

”Hvad gør du anderledes i morgen – på grund af det, du lærte i dag”?

Cirka sådan lyder et af de spørgsmål, jeg ofte stiller deltagere, når vi runder et kursus eller andet fagligt arrangement af. Det gør jeg, fordi det ”tvinger” alle til at overveje helt konkrete adfærdsændringer i arbejdshverdagen. For hvad skal vi med ny læring, hvis vi blot falder direkte tilbage i ”plejer”, så snart vi er hjemme igen?

Jeg har også et andet spørgsmål, jeg holder af at stille. Det lyder noget i retning af:

Var det rigtigt valgt at være her i dag?” 

Jeg forsøger at være modig nok til at stille dette spørgsmål, også de dage, hvor jeg kan mærke kritik i deltagergruppen. Det er vigtigt at få snakken. Kun sådan kan vi blive bedre.

Fremtidens ledere er mennesker
Var det rigtigt valgt at være her i dag?” er også et vigtigt spørgsmål hele tiden at stille sig selv for at øve sig i at prioritere vores tid bedst muligt. Vi kan nemlig ikke alt, hele tiden. Heller ikke, selvom man er leder. Titlen giver nemlig ikke superkræfter.

Medarbejdere og ledere er i stigende grad opmærksomme på, at det høje tempo og store krav, som både privatliv og arbejdsliv fordrer, kan blive usundt. Der er brug for mere bæredygtig ledelse og måske også for mere bæredygtig selvledelse i privatlivet. En del unge er begyndt at takke nej til ledelsesudfordringer, når de bliver tilbudt. Det ræs ønsker de ikke.

Derfor byder vi her på Ferskvandscentret nu ind på opgaven med at udvikle fremtidens ledere med kompetencerne til at sikre mere bæredygtige arbejdsliv. For sig selv og for deres medarbejdere. Det gør vi med vores helt nye kursus Træn dit bæredygtige lederskab i naturen.

Her bruger vi naturens styrker og giver deltagerne værktøjer og indsigter til at kunne komme ned i tempo og opnå et mere bæredygtigt lederskab – i bedre balance og med nærvær. Læs om vores kursusnyhed her.

Et stemningsbillede af nogle af underviser Brian Dall Schyths illustrationer omkranset af dyr fra AQUA Akvarium og Dyreparks naturformidlingslokale.

Nærvær og langsommelighed
To ord, som vi i hvert fald sjældent putter på den kunstige intelligens, men som passer meget godt på et af vores egne forårsarrangementer her på Ferskvandscentret.

Vi afprøvede vores kursus i Naturillustration, forklædt som et socialt arrangement for kollegerne.

Og i en tid, hvor nye ai-værktøjer på få sekunder kan skabe fotos og avancerede 3-D illustrationer, var det en markant kontrast at få en blyant i hånden og koncentrere sig længe om få streger, kun afbrudt af grin og kærlige kommentering til og fra kolleger på hinandens produkter.

Langsommelighed og mennesker kan nu noget godt!

Her ser I den ene opgave og Brian i fuld aktivitet med forklaring.
Og her min egen illustration. Tja…jeg beholder i hvert fald mit dagjob!

Det må heldigvis godt være sjovt at blive dygtig😉

God sommer!

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Vi ønsker alle en rigtig god sommer. I uge 29 og 30 holder vi helt lukket, dvs. fra den 15.-26. juli, begge dage inkluderet. I de øvrige sommer-uger, er vi nemmest at træffe pr. mail, kursus@fvc.dk. Send os evt. en mail om at du gerne vil ringes op, hvis vi er svære at fange på telefonen.
Mens sommerferien står der og vinker i horisonten, er der stadig gang i planlægningen af et spændende kursusefterår med ikke mindre end 12 nyheder på tapetet – og endnu flere på vej. Se dem her!
Jens Holmgaaard har netop gennemført vores projektlederuddannelse, og her kan du læse lidt om, hvad han har fået ud af forløbet. Vi starter et nyt hold op til september – måske er det noget for dig?