Klumme af Charlotte Frambøl, kursuschef ved Ferskvandscentret
“…giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre,
mod til at ændre de ting, jeg kan, og visdom til at se forskellen.
Så jeg lever en dag ad gangen, nyder et øjeblik ad gangen og tager imod svære tider som en vej til fred.
… “
Holder de mon hvid januar på Ferskvandscentret, spørger du måske nu?
Eller hvorfor starter dette års nytårshilsen med et udklip af anonyme alkoholikeres sindsros-bøn?
Jeg har ikke valgt citatet for at snakke om alkohol – men fordi året er skudt i gang med så bredt et spektrum af forskellige politiske trussels-scenarier, at det er fine ord til at skabe indre ro og fokus for det arbejde, der venter os i 2025.
For handlekraft må ikke drukne i bekymringer om forhold, der er uden for vores indflydelse. I stedet skal vi holde fokus på, hvor vi hver især kan gøre en positiv forskel og sætte vigtige aftryk på 2025.
Og der er nok at tage fat på. Derfor også god grund til at klø på med at sikre efteruddannelsestilbud til alle jer, der har vigtige roller i forhold til vores vand, natur og miljø.
Evnen samt modet til at handle; ja, det styrkes af viden.
Vores fokusområder i 2025
1. Vandrammedirektivet sætter mål for 2027 – som ikke nås
Regeringen er med vandrammedirektivet forpligtet til senest i 2027 at gennemføre de indsatser i Danmark, der er nødvendige for at nå direktivets mål. Dette mål bliver ikke indfriet, men i stedet fremlægges en plan for, hvordan forudsætningerne inden 2027 for at kunne nå i mål med alle kendte indsatser kan skabes. Ministeriet for Grøn Trepart har bolden. Vi følger med for at sikre, at vi kan tilbyde vores kursister opdateret viden.
2. Naturen er under pres
Naturen kræver plads, men det gør solcelleanlæg, vindmøller, landbrug, by- og erhvervsudvikling også. Grøn Trepart arbejder på en omlægning af det danske landbrugserhverv og arealanvendelsen i Danmark.
Men kampen om arealerne er fortsat i gang, og der er mange forskelligrettede interesser. Det er ikke nemt at arbejde med planer og tiltag, der for alvor kan rykke den grønne omstilling. Udfordringerne handler både om tekniske løsninger og menneskelige processer. Der er meget at lære fra dem, der går forrest.
Derfor er en del af vores kurser baseret på læring fra helt konkrete projekter, hvor vi løfter viden og erfaringer ind i en bredere kontekst. Det gælder for en række af vores kurser, herunder bl.a. ”Grødeskæring, strategi og praksis”, ”Udtagning af lavbundsjorde” og kurset ”Planlægning for VE anlæg i det åbne land”. Men det hele er ikke teknik og kompetencer inden for involvering – kommunikation og projektledelse er også afgørende.
3. Nye rense- og analysekrav fra byspildevandsdirektivet
Mange renseanlæg står over for at skulle implementere det fjerde rensetrin for at fjerne miljøfremmede stoffer fra spildevandet. Det betyder, at en lang række af de danske vandselskaber skal træffe valg, implementere og drifte ny teknologi på deres anlæg. Der kommer også nye krav til analyser. Begge dele kræver kompetenceløft. Vi ved, I er i gang derude, både på myndighedssiden og med de tekniske løsninger. Og vi er selvfølgelig i gang med kursustilbud.
4. Ny viden om PFAS på vej
Januar 2025 har budt på en nyhed om, at der er bevilget midler til et nyt universitetssamarbejde om et PFAS-center, der skal levere forskning og viden om PFAS. PFAS-centret er finansieret med en bevilling på 45 mio. kr. fra Miljøministeriet og skal understøtte den nationale PFAS-handlingsplan, som et flertal i Folketinget vedtog i 2024. Vores spildevand skal renses og vores drikkevand beskyttes og i stigende grad også renses for disse uønskede stoffer. Indholdet af miljøfremmede stoffer er også vigtigt for mulighederne for håndtering og genanvendelse af jord. Vi vil naturligvis følge med i den nye viden fra PFAS-centret, der er relevant for vores målgrupper, så vi kan udvikle nye kursustilbud i 2025.
5. Vi er sakket bagud fra de bedste til cirkularitet
Ifølge den såkaldte Circularity Gap Report er Danmark kun 4 procent cirkulær. Der er brug for, at vi bliver dygtigere til at sænke vores forbrug af jomfruelige ressourcer. Ferskvandscentret får i 2025 fornøjelsen af at bidrage til Region Midts projekt: The LIFE-IP CE Beyond Waste project. Et projekt støttet af EU. Her kommer vi til at bidrage til nye kompetenceudviklingsmuligheder for genbrugsvejledere. Vi glæder os til samarbejdet.
Når vi snakker cirkularitet, kommer vi hurtigt til at tale om byggeri, affald, selektiv nedrivning og genanvendelsesmuligheder for byggematerialer. Mange skal have lært nyt, og vi vil i 2025 arbejde på at finde den helt rigtige rolle for Ferskvandscentret i efteruddannelseslandskabet om disse emner.
6. Klimaet kalder på klimatilpasning
Klimaforandringerne viser os jævnligt, at de er her nu, og at vi slet ikke er i mål med klimatilpasningsindsatsen. Der er efterhånden gode og velkendte tekniske løsninger, der også inkluderer multifunktionalitet og skaber værdi året rundt. Udfordringerne ligger særligt i finansieringsmulighederne og i at sikre, at løsningerne vælges i et helhedsperspektiv med de rette prioriteringer af ressourcer, areal mv. Der ligger stadig mange svære beslutninger forude om, hvor vi vil beskytte, og hvor vi ikke bør bygge.
Der er brug for mere viden om, hvor langt vi kan nå med naturbaserede løsninger. Derfor ser vi fra Ferskvandscentret med stor interesse på, hvad der vil komme af ny viden af fra det nye center for naturbaserede løsninger, som blev etableret under Aarhus Universitet i 2024. Vi skal have lært mere om naturbaserede løsningers muligheder for at beskytte os mod klimakatastrofer og om vejen ud af biodiversitetskrisen. Men der er ingen one-size-fits-all løsninger.
Indfrielse af FNs verdensmål
De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er måske den mest ambitiøse plan, som verden nogensinde er gået sammen om.
Danmark er lille og verden er stor. Stærke danske samarbejder giver bedre veje frem. Derfor er vi som Ferskvandscenter også i år fokuseret på at dyrke og styrke vores danske samarbejdsrelationer.
Vi er dybt involveret i Erhvervsfyrtårn Vandteknologi i det projektsamarbejde, der handler om at sikre kompetent arbejdskraft til vandsektoren, og her nyder vi fagligt stærkt samarbejde med Klimatorium, VIA University College, Water Valley Denmark, DTU Sustain, Teknologisk Institut og AU Moesgaard. Vi ser frem til for alvor at rykke på projektet i år.
Derudover arbejder vi videre på et initiativ om etablering af Danish Middle East Water Academy. Et initiativ, der blev skudt i gang i efteråret 2024 med underskrivning af en hensigtserklæring om samarbejde mellem Training Institute LLC BE PRO og Ferskvandscentret sammen med et stærkt dansk setup af organisationer inkl. Udenrigsministeriets Trade Council i Dubai samt en række danske virksomheder, der i forvejen samarbejder om eksport af dansk vandteknologi i regionen, heriblandt AVK og Niras. Samarbejdet er fortsat i sin spæde opstart, men vi håber, at Ferskvandscentret herigennem kan bidrage til grøn omstilling i Mellemøsten via kompetenceudvikling.
Gå glad på arbejde – og på kursus!
Også i 2025 vil vi arbejde under mottoet ”det må godt være sjovt at blive dygtig”. Det gør vi, fordi vi alle lærer bedst, når vi har det godt. Et kursus skal samtidig gerne være et positivt afbræk fra hverdagens rutiner med glade oplevelser i faglige fællesskaber. Det er måske ikke derfor, du tager på kursus, men det er ofte en væsentlig del af værdien på den lange bane.
Det er godt for os alle at gå glade på arbejde. Så kommer vi nemmere glade hjem igen.
Så lad os med godt humør holde fokus og handlekraft på at ændre de ting, vi kan, i en positiv retning i 2025. Med faglig indsigt og menneskelig respekt kan vi rykke fremad.
Vores klima og sundhed påvirkes af vores vand, natur og miljø. Der er derfor brug for, vi holder fokus på læring og handling i 2025.
Godt Nytår!