Vandsektoren har brug for dygtige projektledere

15. september 2021

Et nyt hold har afsluttet deres projektlederuddannelse på Ferskvandscentret – stort tillykke til jer!

Et nyt hold engagerede projektledere er taget fra Ferskvandscentret med masser af læring i bagagen og certifikat på en gennemført projektlederuddannelse. Klar til at gøre en positiv forskel i vandsektoren.

De har været gennem fire moduler á to dage, hvor de mellem modulerne har arbejdet hjemmefra med egne cases.

Christina Foldager er underviser og bakker med sin undervisningsstil flot om vores motto ”det må godt være sjovt at blive dygtig”. Det sikrer hun ved at kombinere velfunderet teori med praktiske øvelser. Sådan får vi nu engang bedst de vigtige budskaber ind under huden som erfaring på egen krop. Vi lærer godt, når vi leger, reflekterer, lytter, mærker og oplever.

I det følgende kan du få et indblik i to af de øvelser, de otte nye projektledere har prøvet på egen krop.

1. Hvor svært kan det være – det med kommunikation?
Hvad sker der, når kommunikationen er udfordret med fastlåste kommunikationsveje? Fx som i et traditionelt organisatorisk hierarki?

Det blev testet gennem en øvelse, hvor kursisterne bl.a. oplevede, at der er:

  • Pres på projektlederen med information fra både øvre leder og team
  • Frustration og kedsomhed hos projektmedarbejdere på nederste niveau
  • Igangsætning af aktiviteter hos utålmodige medarbejdere, der gættede på, hvad opgaven kunne være
  • Frustration hos projektejer
  • Manglende målopfyldelse, da tiden løb ud

Men det var jo blot en øvelse. Det sker vel aldrig i virkeligheden…. eller…..?

Hvad kan projektlederen gøre for at undgå dette? Det blev samlet i en række gode råd, der nemt bliver husket.

2. Forstå teamarbejdets naturlige faser – en forudsætning for dit projekts succes
Det giver værdi for en projektleder at kende de klassiske faser, vedkommende oftest skal igennem med sit team. Det kan måske især være afgørende for at lede sit team godt igennem storming-fasen.

Det blev visualiseret gennem en byggeopgave med legoklodser, hvor deltagerne ikke måtte snakke sammen. Det gav konkrete indsigter i de fem faser:

  1. Forming: Gruppedannelse, afventende
  2. Storming: Organisering, ”opvågning” og magtkampe
  3. Norming: Indkøring – tingene falder til ro og regler virker
  4. Performing: Modning og samarbejde, tingene fungerer
  5. Ajourning: Afvikling, projektet lukkes

Træn, træn og træn – øvelse gør mester!
På sidste modul opstillede kursisterne en række principper og råd om god projektkultur. Råd til sig selv! Samtidigt udvalgte de en række favorit-værktøjer, som de vil gøre brug af i egen fremtidig projektledelse.

Dette afsluttende skridt er en vigtig del af en vellykket uddannelse – for det er ikke nok at lære nyt. Du skal også i gang med at bruge det, du har lært.

Og det ved vi, at holdet, vi sender hjem fra Ferskvandscentret, både tør, vil og kan.

Tillykke til kursisterne med en vellykket afslutning på uddannelsen. Tillykke til vandsektoren med otte nye kompetente projektledere!

Hvis du vil med på næste forløb, så læs mere her. Det starter den 8. februar, og de første deltagere er allerede tilmeldt.

Projektdage – har du hørt om dem?
Hvis du gerne vil sikre mulighed for løbende at træne og udvikle dine projektlederkompetencer og netværke med andre projektledere, så hold øje med vores Projektdag for projektledere. Temaerne skifter fra gang til gang, og du er velkommen til at komme med ønsker. Næste projektdag er den 27. oktober, og du kan læse mere her.

Nysgerrig efter mere?

Find flere artikler her

Vi ønsker alle en rigtig god sommer. I uge 29 og 30 holder vi helt lukket, dvs. fra den 15.-26. juli, begge dage inkluderet. I de øvrige sommer-uger, er vi nemmest at træffe pr. mail, kursus@fvc.dk. Send os evt. en mail om at du gerne vil ringes op, hvis vi er svære at fange på telefonen.
Mens sommerferien står der og vinker i horisonten, er der stadig gang i planlægningen af et spændende kursusefterår med ikke mindre end 12 nyheder på tapetet – og endnu flere på vej. Se dem her!
Jens Holmgaaard har netop gennemført vores projektlederuddannelse, og her kan du læse lidt om, hvad han har fået ud af forløbet. Vi starter et nyt hold op til september – måske er det noget for dig?