Charlotte Frambøl​

Charlotte Frambøl er kursuschef ved Ferskvandscenteret. Hun varetager den daglige ledelse af Kursusafdelingen og har det forretningsmæssige og strategiske ansvar.

Charlotte er uddannet kemiingeniør og har fra tidligere ansættelser et solidt indblik i vand-, miljø- og byggebranchen og erfaring med ledelse og forretningsudvikling.

Hun lægger vægt på, at efteruddannelse tager afsæt i det enkelte menneske og giver kompetencer til miljørigtig og effektiv forvaltning af ressourcer, bæredygtig forsyning og produktion.

Gennem sine tidligere ansættelser ved hhv. Aalborg Portland, Teknologisk Institut, DANVA og Rambøll har Charlotte set Ferskvandscentrets forskellige målgruppers hverdag fra flere vinkler. Det har givet hende en naturlig forståelse for de forskellige aktørers roller, muligheder og udfordringer – og ikke mindst de vanskeligheder og efteruddannelsesbehov, der ligger i snitfladerne.

Hendes motto er: Det må godt være sjovt at blive dygtig! Efteruddannelse skal være en positiv oplevelse for alle.

Tag gerne fat i Charlotte, hvis du har ønsker eller ideer til nye kurser eller vil drøfte samarbejde med Ferskvandscentrets Kursusafdeling. 

 


 

I sin fritid holder Charlotte af at være i naturen med vandrestøvlerne på, holder lidt mindre af havearbejde og holder sit drivhus efter principperne for urørt skov.

Charlotte Frambøl

Charlotte Frambøl

Kursuschef
Kemiingeniør

Tlf. dir.: 89 21 21 68

Mobil: 20 90 46 37 

E-mail: cf@fvc.dk

LinkedIn-profil

Mød Charlotte her

Biologisk feltbedømmelse af vandløb

Kursussted: Ferskvandscentret

23-04-2025 til 24-04-2025

Der er gennem tiden gennemført mange restaureringsprojekter, og vi er på vej mod en mere skånsom vedligeholdelse for at opnå målopfyldelse for vandløb.
Vandløbets tilstand og vurdering af målopfyldelse kan blandt andet ske ud fra det biologiske kvalitetselement smådyrsfauna (faunaklasse 1-7).

En fuld DVFI-undersøgelse er tidskrævende og kræver stor faglighed, hvorfor alternativet kan være hensigtsmæssig. En biologisk feltbedømmelse er ikke så tidskrævende og kræver ikke samme faglige indsigt som en DVFI, men giver stadig et godt billede af vandløbets miljøtilstand.
En biologisk feltbedømmelse kan ikke bruges i en retssag, men den giver en indikation af, hvordan det går med målopfyldelsen, og er derfor velegnet til at dokumentere, om tiltagene virker, samt til vurdering af forurening.


På kurset ”Biologisk feltbedømmelse af vandløb” får du både indsigt i DVFI og i den hurtigere feltmetode. Du vælger selv, hvilken af metoderne du vil afprøve i praksis på kurset.
Du afprøver nøgling af nogle af de dyr, der indgår i Vandløbsfaunaindeks og prøver at vurdere et vandløb ud fra din nyerhvervede viden.

Så skal du lave en tilstandsvurdering af et vandløb, vurdere et restaureringsprojekt eller lave en indledende undersøgelse af en forurening? Så er dette kursus relevant for dig.

Kurset er en obligatorisk del af Vandløbsteknikeruddannelsen
Kursusprogram
23. april 2025
09:00 Morgenbuffet
09:30 Velkomst og introduktion
  Jens Skriver, Bo Levesen og Charlotte Frambøl
09:45 Biologisk vandløbsbedømmelse
  - en introduktion (feltbedømmelse kontra laboratoriebestemmelse)
- kort om økologi i vandløb
  Jens Skriver
10:30 Ekskursion (frokost i felten)
  - indsamling af faunaprøver
- dyrenes feltkendetegn
- bedømmelse af fysiske og biologiske forhold
- evaluering af tilstanden i felten
  Jens Skriver og Bo Levesen
16:00 Kaffe og kage i Dråben
16:30 Laboratoriearbejde I
  - Behandling af prøver
- Sortering i dyregrupper
  Jens Skriver og Bo Levesen
18:00 Middag
19:00 Laboratoriearbejde II
  - Artsbestemmelse
- Udfyldning af bedømmelsesskemaer
  Jens Skriver og Bo Levesen
21:00 Uformel erfaringsudveksling i ”Dråben”
24. april 2025
08:15 Eksempler på anvendelse af biologisk feltbedømmelse af vandløb i den kommunale hverdag
  Bo Levesen
09:00 Laboratoriearbejde
  - økologi i vandløb
- opsamling på feltkendetegn
- diskussion af metodernes muligheder og begrænsninger
  Jens Skriver og Bo Levesen
12:00 Frokost
13:00 Ekskursion
  - vi afprøver den nyerhvervede viden i felten
  Bo Levesen og Jens Skriver
15:15 Tilbage på Ferskvandscentret
  - kaffe og evaluering
  Charlotte Frambøl, Jens Skriver og Bo Levesen
16:00 Kurset er slut
Undervisere

Kursusledelse

• Charlotte Frambøl, Ferskvandscentret • Miljøtekniker Bo Levesen, Vejle Kommune • Cand. scient. Jens Skriver

Undervisere

• Miljøtekniker Bo Levesen, Vejle Kommune • Cand. scient. Jens Skriver

Pris 9.155,- Kr. ekskl. moms.
Pris: 9.155,- kr. ekskl. moms. Dette beløb dækker alle udgifter ved kurset, herunder forplejning, kompendiemateriale, gratis adgang i AQUA ved kurser i Silkeborg, m.v. Ved flerdageskurser er overnatning også inkluderet.

Arbejdspsykologi i praksis

Kursussted: Ferskvandscentret

08-05-2025

Kurset sætter fokus på, hvordan vi kan fremme det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Hvad skal der til for, at den enkeltes mentale sundhed sikres og hvad kan lederen og arbejdsmiljørepræsentanten gøre for at forebygge mistrivsel.

Hvordan kan lederen og arbejdsmiljørepræsentanten medvirke til at transformere en arbejdsplads fra mistrivsel til arbejdsglæde.

Kurset er bygget op over korte indlæg som følges af små refleksionsøvelser og dialoger omhandlende lederens og arbejdsmiljørepræsentantens rolle, herunder de muligheder og begrænsninger, der knytter sig til deres funktion.
Kurset er bygget op over to overordnede temaer:

- Hvordan skabes et psykologisk trygt arbejdsmiljø? Hvad skal der til og hvad kan jeg som leder eller arbejdsmiljørepræsentant gøre for at fremme den mentale sundhed på arbejdspladsen?

- Hvordan spotter jeg i tide en medarbejder/kollega, der udviser symptomer på diverse menneskelige belastninger: Stress, angst, depression og kriselignende tilstande og hvad kan jeg som leder og arbejdsmiljørepræsentant gøre for at forebygge sygdomsudvikling og medvirke til at begrænse sygefraværet?


Kursusprogram
8. maj 2025
09:00 Ankomst og morgenmad
  Merete Juul Hansen og Gitte de Paoli
09:30 Velkomst og præsentationsrunde
  Charlotte Frambøl og Gitte de Paoli
09:45 Psykologisk tryghed
  Hvad skaber psykologisk tryghed og gensidig tillid på en arbejdsplads. Hvilken betydning har det for vores trivsel? Hvordan skabes en arbejdspladskultur som bygger på psykologisk tryghed? Hvad kan lederne og arbejdsmiljørepræsentanter gøre for at fremme psykologisk tryghed?
  Gitte de Paoli
12:00 Frokost
13:00 Stress
  Hvad er forskellen på travlhed og stress? Hvad er de væsentligste årsager og de karakteristiske symptomer på stress? Hvilken betydning har vores personlighed for udvikling af stress.
  Gitte de Paoli
14:00 Pause
14:10 Stress og stressreduktion
  Hvilke individuelle copingstrategier forebygger stress? Hvad kan leder og arbejdsmiljørepræsentanten gøre for at undgå at mistrivsel udvikler sig til egentlig stress hos en kollega?
  Gitte de Paoli
15:00 Kaffepause
15:30 Personlige kriser, angst og depression
  Hvad karakteriserer en krise - hvad er dens natur og forløb?
Hvordan spiller øvrige faktorer ind og forstærker krisen?
Hvad er de væsentligste symptomer på en krise? Hvilken betydning spiller de psykiske forsvarsmekanismer hos en kollega i krise?

Hvad kan lederen og arbejdsmiljørepræsentanten gøre, når kollegaerne udviser tegn på en personlig krise?
Hvad er angstens og depressionens grundvæsen? Hvordan spiller arv og miljø ind? Hvad er de væsentlige psykiske, fysiske og adfærdsmæssige symptomer? Hvordan adskiller angst og depression sig fra stress og personlige kriser? Hvad kan lederen og arbejdsmiljørepræsentanten gøre når angst og depression rammer en kollega?
  Gitte de Paoli
16:30 Opsamling og evaluering
  Charlotte Frambøl og Gitte de Paoli
17:00 Tak for i dag. Kom godt hjem
  Merete Juul Hansen
Undervisere

Kursusledelse

• Gitte de Paoli, de Paoli & Partners A/S • Charlotte Frambøl, Ferskvandscentret • Kursusansvarlig Merete Juul Hansen, Ferskvandscentret

Undervisere

• Gitte de Paoli, de Paoli & Partners A/S

Pris 4.450,- Kr. ekskl. moms.
Pris: 4.450,- kr. ekskl. moms. Dette beløb dækker alle udgifter ved kurset, herunder forplejning, kompendiemateriale, gratis adgang i AQUA ved kurser i Silkeborg, m.v. Ved flerdageskurser er overnatning også inkluderet.

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse

Kursussted: Ferskvandscentret

02-09-2025 til 18-09-2025

Du kan tage den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (tidligere §9-kursus) på Ferskvandscentret i en form som er målrettet ledere og medarbejdere i forsyningsbranchen.

DANVA og Ferskvandscentret samarbejder om denne uddannelse for at sikre et forløb, der har fokus på jeres særlige arbejdsmiljøudfordringer.

Pogrammet er målrettet forsyningsmedarbejdere inden for alle forsyningsarterne (spildevand, drikkevand, affald og fjernvarme).

Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse bliver mere relevant for deltagerne, når emnerne sættes ind i en genkendelig hverdag. Det mestrer vores dygtige undervisere på kurset som vi har et mangeårigt godt samarbejde med.

Underviserne er hhv. autoriseret arbejdsmiljørådgiver og tilsynsførende i Arbejdstilsynet, og de har igennem flere år undervist i branchen. Vi er hermed sikre på at fagligheden er i top.
Kursusprogram
2. september 2025
09:45 Ankomst og morgenmad
10:00 Formiddagens emner
  Præsentation af deltagere og undervisere. Vi gennemgår indhold af kurset. Hvad er formålet og lovgrundlaget for det arbejde I skal udføre som arbejdsmiljøledere og -repræsentanter.
Hvad ønsker og forventer I at få ud af kurset?
Indledende oplæg om arbejdsmiljø i forsyningssektoren fra Arbejdstilsynet.
  Søren Martin Nielsen, Tommy Kjær og Charlotte Frambøl
12:00 Frokost
12:40 Eftermiddagens emner - del 1
  Hvad laver man i forsyningsvirksomhedernes arbejdsmiljøorganisation - og hvem er med i dette arbejde? Hvem skal lave hvad? Her får vi placeret både ansvar, pligter/opgaver og rettigheder for
- arbejdsgiver
- arbejdsleder
- arbejdsmiljørepræsentant/medarbejdere
Hvem sidder i hhv. arbejdsmiljøgrupperne og arbejdsmiljøudvalget - og hvad har de ansvaret for at gøre?
  Søren Martin Nielsen
15:00 Kaffe og kage
15:20 Eftermiddagens emner - del 2
  Hvor kan man hente hjælp til sine arbejdsmiljøudfordringer? Her får vi overblik over både de interne og eksterne ressourcer I kan trække på, når I skal være med til at løse arbejdsmiljøudfordringerne.
Præsentation af den hjemmeopgave I skal lave og fremlægge på uddannelsens sidste dag.
  Søren Martin Nielsen
18:00 Middag
21:00 Erfaringsudveksling i Dråben
3. september 2025
08:00 Formiddagens emner, dag 2
  Hvordan laver man en god og vedkommende arbejdspladsvurdering? Hvad skal der være i sådan en før den er fuldt dækkende?
Hvilke typiske ricisi er der i forsyningsbranchen og hvordan kan man lave en risikoanalyse?
Hvordan opklarer man og forebygger arbejdsulykker?
  Søren Martin Nielsen
12:00 Frokost
12:40 Eftermiddagens emner, dag 2 - del 1
  Hvordan laver man en effektiv oplæring og instruktion til nye medarbejdere?
Hvad er kravene for at blive arbejdsmiljøcertificeret? Hvad er en arbejdsmiljøpolitik?
  Søren Martin Nielsen
15:00 Kaffe og kage
15:20 Eftermiddagens emner, dag 2 - del 2
  Hvad er jeres rolle i forhold til det psykiske arbejdsmiljø?
  Søren Martin Nielsen
16:00 Afslutning for de første 2 dage - kom godt hjem
18. september 2025
09:00 Ankomst og morgenmad
  Velkommen tilbage
09:15 Formiddagens emner
  Gennemgang af hvad vi har nået og hvad vi mangler. Repetition fra de første dage.
  Søren Martin Nielsen
11:00 Fremlægning af hjemmeopgave del 1
12:00 Frokost
12:40 Fremlægning af hjemmeopgave - del 2
15:00 Kaffe og kage
15:20 Hvordan kommer man i gang - og videre
  Den første tid som ny arbejdsmiljørepræsentant / -leder: Hvad skal man igang med og hvordan?
Hvilken efteruddannelse vil I få brug for inden for de næste 9 måneder?
  Søren Martin Nielsen
16:30 Afrunding og evaluering
  Evaluering og udlevering af uddannelsesbeviser.
  Søren Martin Nielsen og Charlotte Frambøl
17:00 Kurset er slut. Kom godt hjem
Undervisere

Kursusledelse

• Charlotte Frambøl, Ferskvandscentret • Fysioterapeut, arbejdsmiljørådgiver Søren Martin Nielsen, KISAM arbejdsmiljørådgivning

Undervisere

• Civilingeniør Tommy Kjær, Arbejdstilsynet • Fysioterapeut, arbejdsmiljørådgiver Søren Martin Nielsen, KISAM arbejdsmiljørådgivning

Pris 7.475,- Kr. ekskl. moms.
Pris: 7.475,- kr. ekskl. moms. Dette beløb dækker alle udgifter ved kurset, herunder forplejning, kompendiemateriale, gratis adgang i AQUA ved kurser i Silkeborg, m.v. Ved flerdageskurser er overnatning også inkluderet.