Charlotte Frambøl​

Charlotte Frambøl er kursuschef ved Ferskvandscenteret og har det overordnede ansvar for det samlede udbud af kurser og den daglige ledelse af kursusafdelingen.

Charlotte Frambøl er uddannet kemiingeniør og har fra tidligere ansættelser et solidt indblik i vand-, miljø- og byggebranchen og erfaring med ledelse og forretningsudvikling.

Det er vigtigt for hende, at efteruddannelse tager afsæt i det enkelte menneske og giver kompetencer til miljørigtig og effektiv forvaltning af ressourcer, bæredygtig forsyning og produktion.

Gennem sine tidligere ansættelser ved hhv Aalborg Portland, Teknologisk Institut, DANVA og Rambøll har Charlotte set Ferskvandscentrets forskellige målgruppers hverdag fra flere vinkler. Det har givet hende en naturlig forståelse for de forskellige aktørers roller, muligheder og udfordringer – og ikke mindst de vanskeligheder og efteruddannelsesbehov, der ligger i snitfladerne.

Hendes motto er: Det må godt være sjovt at blive dygtig! Efteruddannelse skal være en positiv oplevelse for alle.

Tag gerne fat i Charlotte, hvis du har ønsker eller ideer til nye kurser eller vil drøfte andre former for samarbejde med Ferskvandscentrets kursusafdeling. Det kan du se mere om her.

Charlotte Frambøl

Charlotte Frambøl

Kursuschef
Kemiingeniør

Mød Charlotte her

Projektejerskab i forsyningsbranchen

Kursussted: Gl. Skovridergaard

04-12-2024 til 05-12-2024

Projekterne i branchen har stor bevågenhed både fra politisk- og samfundets side generelt. I disse år foregår der en del forskning på store offentlige projekter. Det betyder, at de større projekter i forsyningsbranchen også kommer under lup, hvilket blot tilføjer yderligere et argument for, hvorfor projekterne skal løses succesfuldt.

Kom hele vejen rundt om projektejerskabet i den særlige kontekst - økonomisk og strukturelt - som forsyningsbranchen agererer i og som bidrager til den øgede kompleksitet.

På kurset får du værktøjer til, hvordan I kan få styr på projektarbejdet, der udvikler sig i retning af større kompleksitet, et øget pres for hurtigere eksekvering og deraf behov for projektkompetencer i en anden skala end tidligere. Også for projektejerne.



Det tilfører ledelsen i forsyningerne en øget opgave med at overvåge, prioritere og tage ansvar for de kommende og igangværende projekter - en opgave, der udvikler sig i takt med projekterne.

Hertil kommer, at kolleger med de nødvendige projektkompetencer er svære at få fat i og svære at fastholde. Derfor er udvikling af medarbejdere essentiel for at have de nødvendige kompetencer i organisationen, der ofte rækker langt ud over den stærke faglige indsigt, til at udføre projekterne.

Du lærer om teknikker, governancemodeller og afslutter med en individuel analyse, der giver input til, hvor I bedst indleder med et løft af projekterne hos jer for øget succes med dem.

Kursusprogram
4. december 2024
12:00 Vi mødes til fælles frokost på Ferskvandscentret
13:00 Velkomst og præsentationsrunde
  Charlotte Frambøl
13:30 Kontekst og projektopgave
  Hvad driver projektarbejdet i forsyningsbranchen. Hvorfor er branchens kontekst særlig i relation til projekterne? Vi identificerer primære stakeholders og drivere af udvikling.
  Christina Foldager
14:30 FORS erfaringer med løft af projekter
  Søren Baungaard Sørensen
15:00 Kaffe pause
15:15 Fælles sprog om projekterne
  Med et indblik i erfaringer fra andre brancher og den generelle udvikling af projektfaget, etableres et fælles sprog for projektarbejdet for alle niveauer blandt deltagerne.
  Christina Foldager
17:00 Projektkompetencerne anno 2024
  Hvordan er udviklingen på kompetenceområdet, hvad skal vi prioritere at udvikle og hvad er det projekterne kalder på for at lykkes.
  Christina Foldager og Søren Baungaard Sørensen
18:00 Indtjekning på værelser og refleksionstid
  Måske en gåtur. Du bestemmer.
19:00 Middag og aftenhygge
5. december 2024
08:00 Opsummering på dag 1
  I grupper samler vi læringspunkter fra dag 1.- hvad er det vigtigste vi fik med? Opsamling i plenum.
08:30 Inspirationsoplæg om "Store offentlige projekter"
  Per Svejvig
09:30 Case; projektprioritering og projektejerskab
  Hvordan arbejder vi hensigtsmæssigt med prioritering?
Hvad kendetegner den succesfulde projektportefølje? Hvem bestemmer rækkefølgen
11:00 Projektkulturanalyse og fokusområder
  Individuelt eller sammen med kolleger reflekteres gennem en kulturanalyse over hvilke områder, der med fordel kan tages fat i for et løft af projekterne.
11:45 Afslutning evaluering og opsamling
  Charlotte Frambøl
12:00 Frokost her eller to-go
Undervisere

Kursusledelse

• Charlotte Frambøl, Ferskvandscentret

Undervisere

• Stifter og konsulent Christina Foldager, Adaptare.dk • Associate professor, PhD Per Svejvig, Aarhus universitet • Chef, projekt Søren Baungaard Sørensen, Fors A/S

Pris 8.800,- Kr. ekskl. moms.
Pris: 8.800,- kr. ekskl. moms. Dette beløb dækker alle udgifter ved kurset, herunder forplejning, kompendiemateriale, gratis adgang i AQUA ved kurser i Silkeborg, m.v. Ved flerdageskurser er overnatning også inkluderet.

QGIS – Rasterdata og punktskyer

Kursussted: Ferskvandscentret

04-12-2024

Når vi arbejder med landskaber, vådområder, regnvandsbassiner eller andre modeller, som skal vise information, der er kontinuerlig på tværs af et område, og som ikke så let kan opdeles i geometrier (som punkter, polygoner eller linjer), så anvender vi rasterdata. Rastere er defineret ved at være en matrix af pixels i rækker og kolonner, og bliver brugt til fx baggrundskort, ortofotos og mark- og naturkort.

Anvendelse af rasterdata er relativt almindelig i QGIS, men langt overvejende i form af baggrundskort, som fx Dataforsyningens skærmkort, DTK og ortofotos.
QGIS rummer imidlertid en meget stor værktøjskasse, som gør det muligt at lave såvel simple som avancerede analyse på rasterdata. Eksempler på sådanne analyser spænder fra opsamling af terrænkoter fra højdemodeller over volumenberegninger af såvel lavninger (fx LAR-anlæg, spildevandsbassiner og vådområder) som terræntoppe (fx grusbunker eller naturområder) til analyse af terrænhældning og -retning.
Funktionaliteten kan anvendes i mange sammenhænge fx til spildevandsplanlægning, landskabsplanlægning, vådområdeprojektering og meget andet.

På vores kursus om rasterdata i QGIS lærer du:
- At håndtere rasterdata, herunder at downloade og indlæse data
- At analysere rasterdata
- At lave beregninger på rasterdata
- At analysere hældning og retning
- At håndtere punktsky-data

Du får indsigt i emner som:
- Hvad rasterdata og punktskyer er
- Symbolisering af raster
- Konvertering af punktskyer til raster/terrænmodel
- Profilværktøj på terræn- og overflademodeller

Vi lægger desuden vægt på høj grad af anvendelighed, så kurset har indbygget opgaver undervejs, og du får en udførlig vejledning med hjem til at lave opslag i efter endt kursus.

Så mangler du værktøjer til at analysere dine terrænmodeller, eller beregne det potentielle volumen af dit vådområde eller regnvandsbassin, hældning og retning i din terrænmodel, så er dette kurset for dig!
Du får efterfølgende et kursusbevis, der beskriver dine nye kompetencer.
Kursusprogram
4. december 2024
08:30 Ankomst og morgenmad
09:00 Velkomst, præsentation og introduktion til kurset
  Charlotte Frambøl og Morten Storm
09:30 Introduktion til rasterdata og punktskyer
  - Hvad er rasterdata og punktskyer?
  Morten Storm
10:00 Håndtering af rasterdata
  - Indlæsning af filbaserede rasters
- Download og lagring af webbaserede rasters (WMS/WCS)
  Morten Storm
10:45 Pause
11:00 Terræn- og overflademodeller
  Morten Storm
11:30 Raster symbologi
  - Singleband grey/pseudocolor
- Hillshade
- Transparency
- Blending mode
  Morten Storm
12:00 Frokost
13:00 Volumenberegning på rasterdata og analyse af slope og aspect
  Morten Storm
13:45 Rasterberegninger
  Morten Storm
14:15 Håndtering af punktskyer
  - Extent
- Classification
- Z-values
  Morten Storm
14:45 Pause med kaffe, the og kage
15:00 Konvertering til raster/terrænmodel
  Morten Storm
15:20 Profile tool på terræn- og overflademodeller
  Morten Storm
15:50 Afrunding og evaluering
  Morten Storm og Charlotte Frambøl
16:00 Kurset er slut
Undervisere

Kursusledelse

• Charlotte Frambøl, Ferskvandscentret • Stifter og konsulent Morten Storm, Styrke 10 ApS

Undervisere

• Stifter og konsulent Morten Storm, Styrke 10 ApS

Pris 4.275,- Kr. ekskl. moms.
Pris: 4.275,- kr. ekskl. moms. Dette beløb dækker alle udgifter ved kurset, herunder forplejning, kompendiemateriale, gratis adgang i AQUA ved kurser i Silkeborg, m.v. Ved flerdageskurser er overnatning også inkluderet.

Biologisk feltbedømmelse af vandløb

Kursussted: Ferskvandscentret

23-04-2025 til 24-04-2025

Der er gennem tiden gennemført mange restaureringsprojekter, og vi er på vej mod en mere skånsom vedligeholdelse for at opnå målopfyldelse for vandløb.
Vandløbets tilstand og vurdering af målopfyldelse kan blandt andet ske ud fra det biologiske kvalitetselement smådyrsfauna (faunaklasse 1-7).

En fuld DVFI-undersøgelse er tidskrævende og kræver stor faglighed, hvorfor alternativet kan være hensigtsmæssig. En biologisk feltbedømmelse er ikke så tidskrævende og kræver ikke samme faglige indsigt som en DVFI, men giver stadig et godt billede af vandløbets miljøtilstand.
En biologisk feltbedømmelse kan ikke bruges i en retssag, men den giver en indikation af, hvordan det går med målopfyldelsen, og er derfor velegnet til at dokumentere, om tiltagene virker, samt til vurdering af forurening.


På kurset ”Biologisk feltbedømmelse af vandløb” får du både indsigt i DVFI og i den hurtigere feltmetode. Du vælger selv, hvilken af metoderne du vil afprøve i praksis på kurset.
Du afprøver nøgling af nogle af de dyr, der indgår i Vandløbsfaunaindeks og prøver at vurdere et vandløb ud fra din nyerhvervede viden.

Så skal du lave en tilstandsvurdering af et vandløb, vurdere et restaureringsprojekt eller lave en indledende undersøgelse af en forurening? Så er dette kursus relevant for dig.

Kurset er en obligatorisk del af Vandløbsteknikeruddannelsen
Kursusprogram
23. april 2025
09:00 Morgenbuffet
09:30 Velkomst og introduktion
  Jens Skriver, Bo Levesen og Charlotte Frambøl
09:45 Biologisk vandløbsbedømmelse
  - en introduktion (feltbedømmelse kontra laboratoriebestemmelse)
- kort om økologi i vandløb
  Jens Skriver
10:30 Ekskursion (frokost i felten)
  - indsamling af faunaprøver
- dyrenes feltkendetegn
- bedømmelse af fysiske og biologiske forhold
- evaluering af tilstanden i felten
  Jens Skriver og Bo Levesen
16:00 Kaffe og kage i Dråben
16:30 Laboratoriearbejde I
  - Behandling af prøver
- Sortering i dyregrupper
  Jens Skriver og Bo Levesen
18:00 Middag
19:00 Laboratoriearbejde II
  - Artsbestemmelse
- Udfyldning af bedømmelsesskemaer
  Jens Skriver og Bo Levesen
21:00 Uformel erfaringsudveksling i ”Dråben”
24. april 2025
08:15 Eksempler på anvendelse af biologisk feltbedømmelse af vandløb i den kommunale hverdag
  Bo Levesen
09:00 Laboratoriearbejde
  - økologi i vandløb
- opsamling på feltkendetegn
- diskussion af metodernes muligheder og begrænsninger
  Jens Skriver og Bo Levesen
12:00 Frokost
13:00 Ekskursion
  - vi afprøver den nyerhvervede viden i felten
  Bo Levesen og Jens Skriver
15:15 Tilbage på Ferskvandscentret
  - kaffe og evaluering
  Charlotte Frambøl, Jens Skriver og Bo Levesen
16:00 Kurset er slut
Undervisere

Kursusledelse

• Charlotte Frambøl, Ferskvandscentret • Miljøtekniker Bo Levesen, Vejle Kommune • Cand. scient. Jens Skriver

Undervisere

• Miljøtekniker Bo Levesen, Vejle Kommune • Cand. scient. Jens Skriver

Pris 8.800,- Kr. ekskl. moms.
Pris: 8.800,- kr. ekskl. moms. Dette beløb dækker alle udgifter ved kurset, herunder forplejning, kompendiemateriale, gratis adgang i AQUA ved kurser i Silkeborg, m.v. Ved flerdageskurser er overnatning også inkluderet.

Vandløbsplanter

Kursussted: Ferskvandscentret

18-06-2025

Vi har i en årrække været vant til at vandløbene kun skulle opfylde krav til smådyrene i vandløbet. Men nu skal vandløbene også leve op til krav om variation og antal arter af fisk og planter, der lever i vandløbet, for at sikre målopfyldelse, og dermed leve op til EU’s vandrammedirektiv.

Derudover giver den øgede mængde overfladevand der på udvalgte tidspunkter påvirker vandløbene i ekstrem grad, og kan medføre ønsker om bedre vandføringsevne, samtidig med at vandløbsregulativerne bliver revideret, et ekstra fokus på vandløbenes forhold og dets indhold af forskellige plantetyper.
Det er derfor blevet endnu vigtigere at du som åmand har et godt plantekendskab og ved hvordan grødeskæring påvirker de forskellige plantetyper, og hvordan dynamikken i et vandløb fungerer.


På dette kursus får du:
• viden om planternes levevis og dynamikken i vandløbets plantesamfund,
• Baggrunden for og vigtigheden af din måde at indrette grødeskæringen på
• Inspiration til hvordan planlægning af grødeskæring kan ske under hensyntagen til både lovgivning og biodiversitet

Med dette kursus er du i stand til at planlægge og udføre grødeskæring på en måde, som sikrer en stor variation af planter i de målsatte vandløb, og lever op til den gældende lovgivning.

Kurset er en obligatorisk del af Vandløbsteknikeruddannelsen

Medbring gerne følgende litteratur på kurset:
Danmarks vandplanter - feltnøgle (www.bfnsforlag.dk)

Håndbog om vandløbsplanter (https://www.hededanmark.dk/vandloeb)
Kursusprogram
18. juni 2025
08:30 Ankomst og morgenbuffet
09:00 Velkomst og gensidig præsentation
  Henriette Rantzau Almtorp, Charlotte Frambøl og Bo Levesen
09:15 Baggrund for grødeskæring
  - Vandplanerne og lidt relevant lovstof
- Grødeskæringens betydning for vandføring og livet i vandløbet
- Regulativ for Odense Å (principper for grødeskæring)
  Henriette Rantzau Almtorp
10:15 Pause
10:30 Introduktion til vandplanterne
  - Afgrænsning af vandplanter
- de gode, de onde og grusomme
- Udplantning af vandplanter
- Introduktion til ekskursion, herunder brug af relevant litteratur (Danmarks vandplanter, håndbog om vandløbsplanter)
  Bo Levesen
12:00 Frokost
13:00 Ekskursion
  - Bestemmelse af planter
- Gennemgang af planter
- Vurdering af vandløbet
- Kaffe og kage i det fri
  Henriette Rantzau Almtorp og Bo Levesen
16:30 Opsamling og evaluering
  Bo Levesen, Charlotte Frambøl og Henriette Rantzau Almtorp
17:00 Kurset er slut
Undervisere

Kursusledelse

• Naturgeograf Henriette Rantzau Almtorp, Faaborg-Midtfyn Kommune • Charlotte Frambøl, Ferskvandscentret • Miljøtekniker Bo Levesen, Vejle Kommune

Undervisere

• Naturgeograf Henriette Rantzau Almtorp, Faaborg-Midtfyn Kommune • Miljøtekniker Bo Levesen, Vejle Kommune

Pris 4.275,- Kr. ekskl. moms.
Pris: 4.275,- kr. ekskl. moms. Dette beløb dækker alle udgifter ved kurset, herunder forplejning, kompendiemateriale, gratis adgang i AQUA ved kurser i Silkeborg, m.v. Ved flerdageskurser er overnatning også inkluderet.