Der er især ét ønske, der går igen, når kursusudvikler Annette Vesterager hører kursisters og underviseres input til fremtidige kurser inden for spildevand og afløb: Mere KLIMA, tak! Derfor bugner efteråret af klimaorienterede kurser, både på forsynings- og myndighedssiden. Få overblikket her.
Af kursusudvikler Annette Vesterager, miljøtekniker
Igennem mine efterhånden mange år her på pinden har jeg altid haft lyttelapperne godt foldet ud, når undervisere og kursister vender hverdagens udfordringer med hinanden inden for et givent fagområde.
På den måde får jeg en god fornemmelse af, hvad der rører sig derude på arbejdspladserne – og dermed også, hvilke kompetencebehov, vi skal indfri her fra Ferskvandscentret. Jeg har et fantastisk samarbejde med vores mange dygtige undervisere, fra spildevandsbranchen, der kender udfordringerne derude indgående og derfor kan være med til at skabe kurser af høj værdi.
For – efteruddannelse er vigtigt for alle. Det holder kompetencerne ved lige og føjer nye til. Giver frisk motivation og flere perspektiver på arbejdet. Jeg har fx selv stor glæde af at have taget KLs miljøjurauddannelse, den lovpligtige driftslederuddannelse og vores egen projektlederuddannelse.
Stor interesse
Vores grundlæggende spildevandskurser er altid topaktuelle og giver de basale kompetencer til arbejdet på et renseanlæg eller på afløbssiden. Vi starter fx med et nyt hold på spildevandsoperatøruddannelsen den 22. august og har allerede måttet lukke for tilmelding på dette hold, da der er mange, der ønsker overblik og helhedsforståelse for rensning af spildevand. Det er altid en fornøjelse at møde nye ansigter i en spændende branche og give dem en god ballast med i bagagen!
I længere tid har ordene ’klima’ og ’energi’ fyldt meget for vores kursister. I dag er det en uundgåelig og helt naturlig del af forsyningernes hverdag, hvor afrapportering, energioptimering og håndtering af regnvand udgør en stadig stigende del af arbejdet.
Den udvikling mærker vi også hos os, og vi gør vores bedste for at opdatere eksisterende kurser og udvikle nye, der matcher udviklingen. På spildevandsområdet er det heldigvis ikke nyt, det med at udvikle sig – det har altid været et fag, der ikke står stille, og det gør det bare endnu mere spændende at arbejde med.
Efterår med klimaaftryk
Når vi åbner op for kurser efter sommerferien, bliver det med en række spritnye kurser med klima som omdrejningspunkt. Læs om dem her:
1. september: Klimatilpasning – vand i byer
Klimaændringerne rammer os først og hårdt gennem vandet, hvor flere hændelser med ekstremregn skaber oversvømmelser i vores byer, og kraftige stormfloder udfordrer byerne fra havsiden. Her får du viden om:
– state of the art om klimaændringer og scenarier for Danmark
– hvad værktøjskassen indeholder af modeller til forskellige formål
– hvordan det gøres i praksis inkl. eksempler
14.-15. september: Hvordan overvåger og styrer vi overløbene?
På dette kursus får du konkrete ideer til, hvordan du kommer i gang, hvis du er interesseret i at reducere aflastninger ved at styre dit afløbssystem. Du lærer om planlægning af målekampagner til bestemmelse af overløb samt om bestemmelse af gentagelsesperioder for regn og overløb. Vi arbejder med styring af afløbssystemer, både ud fra teori og konkrete cases, og kommer ind på, hvordan det kortlægges, og om der er et potentiale for styring.
21.-22. november: Klimaaftryk fra renseanlæg
Kurset giver dig viden om, hvordan et renseanlæg påvirker klimaet, og hvordan et klimaregnskab kan hjælpe med at kvantificere og reducere påvirkningen. Kurset rummer også emner som rammer for beregninger, emissionsfaktorer, CO2- og lattergasafgifter, parismodellen, scopes ifølge Greenhouse Gas Protocol, bæredygtigt udbud og anlægsfase.
Samtidig vil du finde en række eksisterende kurser, der handler om klima eller har fået mere klima på programmet. Det gælder:
- 28.-29. september: Tilladelser til regnbetingede udledninger
- 6. oktober: Nye regler for klimatilpasning af spildevandsanlæg – ONLINE
- 12.-13. oktober: Driftslederen
- 27. oktober: Separeringsprojekter og recipientbeskyttelse
- 24. november: Myndighedsbehandling om nedsivning og LAR
Det bliver et godt efterår på Ferskvandscentret med masser af ny og topaktuel viden. Jeg glæder mig meget til at tage hul på såvel nye og gamle kurser. Vi ses!